19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

A mund të instaloj ndriçim LED në sauna

 1. Pse nuk mund të përdorni LED në banjë?
 2. Si të bëni ndriçimin e dhomës me avull?
 3. Kërkesat për ndriçimin e dhomave me avull
 4. Opsionet e ndriçimit të dhomës me avull
 5. përfundim

Ndriçim LED në dhomën e avullit

Ndriçimi LED në sauna nuk lejohet. Me siguri keni dëgjuar fjalë të tilla në shumë forume tematike, por artikujt në këtë faqe gjithashtu kanë një deklaratë të ngjashme. Por kjo nuk është plotësisht e vërtetë.

LED mund të përdoren si ndriçim për një dhomë me avull ose sauna, por subjekt i një numri kufizimesh. Ne do të flasim për to në artikullin tonë. Dhe në të njëjtën kohë ne do të diskutojmë specifikat e rrjetit të ndriçimit të dhomës së avullit në tërësi.

Pse nuk mund të përdorni LED në banjë?

Para së gjithash, le të shohim pse nuk mund të përdorni LED si të tilla në banjë, dhe cilat janë kufizimet. Në të njëjtën kohë, vërejmë menjëherë se në larje, dhoma pushimi, pishina, llamba LED mund të përdoren me pothuajse asnjë kufizim. Kufizimet zbatohen vetëm në dhomën e avullit.

Kufizimet zbatohen vetëm në dhomën e avullit

Temperatura e saunës

Avulli është kryesisht temperatura. Në një banjë të mirë "të thatë", temperatura mund të rritet në 110 ° C, dhe disa dashamirës të banjës me avull kapërcejnë temperaturën dhe disa dhjetëra gradë më të larta. Avulli është kryesisht temperatura

Temperatura e funksionimit llambë misri LED

Për një llambë LED të zakonshme me kufij të temperaturës së funksionimit nga minus 10 në plus 50-60⁰С - ky është një kërkim i dukshëm. Me dëshirën e duhur, ju mund të kërkoni për llamba LED ose kaseta me një temperaturë maksimale të funksionimit deri në 100⁰С. Por sipër nuk do ta gjeni. Për një llambë LED të zakonshme me kufij të temperaturës së funksionimit nga minus 10 në plus 50-60⁰С - ky është një kërkim i dukshëm

Lagështia në dhomën e saunës

Përveç kësaj, avulli është lagështi. Jo për asgjë, kjo dhomë sipas standardeve të PUE është veçanërisht e lagësht. Në të vërtetë, veçanërisht në banjot "e lagësht", niveli i lagështisë në dhomë mund të arrijë në 100%. Kjo do të durojë jo çdo llambë. Përveç kësaj, avulli është lagështi

Ndriçimi LED IP 65

Në të njëjtën kohë, një llambë LED e thjeshtë zakonisht ka një nivel IP20, gjë që na thotë se nuk mund të afrohet as në ambiente të tilla. Përsëri, për një dhomë me avull dhe për dhoma të tjera në banjë, duhet të kërkoni llamba me një nivel më të lartë pluhuri dhe pluhuri, por më e rëndësishmja mbrojtje nga lagështia. Në të njëjtën kohë, një llambë LED e thjeshtë zakonisht ka një nivel IP20, gjë që na thotë se nuk mund të afrohet as në ambiente të tilla

Tabela e Shkurtesave te IP

Kushtojini vëmendje! Shkurtesa IP tregon nivelin e mbrojtjes nga pluhuri dhe lagështia. Numri i parë tregon nivelin e mbrojtjes nga pluhuri, dhe i dyti kundër lagështirës. Sa më i lartë numri, aq më i lartë është mbrojtja. Për mbrojtjen e pluhurit ka numra nga 0 në 6. Për mbrojtjen e lagështirës, ​​përdoren numrat nga 0 në 9.

Si të bëni ndriçimin e dhomës me avull?

Dhe tani, le të kuptojmë se si të bëjmë banjot e ndriçimit LED - dhe kështu që jo vetëm që shërbeu për një kohë të gjatë, por edhe i pëlqeu syri. Për ta bërë këtë, le të analizojmë së pari kërkesat për ndriçimin e dhomës së avullit, dhe vetëm atëherë të shqyrtojmë opsionet e ndryshme për skemat e ndriçimit.

Kërkesat për ndriçimin e dhomave me avull

Kuptohet, le të fillojmë me kërkesat. Në fund të fundit, tashmë në bazë të tyre do të bëjmë zgjedhjen e opsioneve të ndriçimit. Dhe në varësi të opsionit të përdorur, ne mund të shohim avantazhet e tyre teknike.

Dhe në varësi të opsionit të përdorur, ne mund të shohim avantazhet e tyre teknike

Normat e ndriçimit në banjë

 • Le të fillojmë me ndriçimin total në dhomën e avullit. Sipas SNiP 23-05-2010, ndriçimi minimal në këtë dhomë duhet të jetë 75x. A është shumë apo pak? Le të llogarisim.
 • Supozoni se kemi një dhomë me avull 3 × 3 - që është, një sipërfaqe prej 9m2. Për këtë dhomë do të na duhen llamba me një fluks të ndritshëm jo më pak se 9 × 75 = 675lm. Kjo përafërsisht korrespondon me fluksin e ndritshëm të një llambë inkandeshente prej 60W, dhe nëse kjo është ndriçimi i saunës LED, do të mjaftojë një llambë prej 10W.

Varësia e ndriçimit të sipërfaqes së pikës së instalimit të llambës

 • Përveç fluksit të ndritshëm, kërkesa të veçanta vendosen në vetë ndriçues. Meqenëse dhoma jonë me avull u përket dhomave veçanërisht të lagështa, llamba duhet të ketë një klasë mbrojtjeje jo më të vogël se IP

Në llambën mat, foto për një banjë

 • Përveç kësaj, llamba duhet të jetë mat. Kjo do të eliminojë efektin e saj verbues dhe do të ndihmojë në ndriçimin e dhomës së avullit.
 • Tani, sa i përket instalimeve elektrike. Sipas rregullave të ПУЭ, tensioni i ndriçimit në dhomën e avullit duhet të jetë 12V. Prandaj, do t'ju duhet të instaloni një transformator 220 / 12V. Për më tepër, ajo duhet të jetë e vendosur në një dhomë ngjitur ngjitur. I njëjti rregull vlen edhe për ndërprerësin, i cili është i ndaluar të ketë brenda dhomës së avullit.

Transformatori 220 / 12V

Kushtojini vëmendje! Për momentin, PUE lejon përdorimin e ndriçimit të çiftuar të rrjetit me tension deri në 220V. Për ta bërë këtë, çdo ndriçues duhet të mundësohet ose nga një transformator izolimi ose të ketë një ndërprerës RCD për rrymë rrjedhjeje deri në 30 mA.

 • Vlen gjithashtu të përmendet metoda e instalimeve elektrike. Klauzola 7.1.37 e Kodit të Instalimit elektrik për dhoma të tilla si dhomë me avull rekomandon përdorimin e instalimeve elektrike të hapura. Por, siç thotë udhëzimi, rekomandimi nuk është detyrim. Prandaj, mund të përdorni llojin e fshehur të telave.

Instalimi i duhur i instalimeve elektrike në sipërfaqet prej druri

 • Por këtu duhet të mbahet mend se dhoma me avull zakonisht ka një rimeso druri. Dhe ky është një material i djegshëm. Për të, instalime elektrike duhet të bëhen vetëm në një tub metalik ose corrugation.

Opsionet e ndriçimit të dhomës me avull

Epo, tani ne jemi të gatshëm të shqyrtojmë se si të kryejmë ndriçimin LED për saunën. Ekzistojnë disa opsione në dispozicion menjëherë, kështu që ju mund të zgjidhni atë më të suksesshëm për ju.

Ekzistojnë disa opsione në dispozicion menjëherë, kështu që ju mund të zgjidhni atë më të suksesshëm për ju

Dritë në saunë nëpër dritare

 • Le të fillojmë me instalimin e ndriçimit të lartë . Siç mund ta kuptoni, llamba LED nuk ka gjasa t'ju shërbejë për një kohë të gjatë kur është instaluar nën tavan. Prandaj, vetëm një mundësi është e mundur këtu - instalimi i një llambë në një dhomë ngjitur, fluksi i ndritshëm i të cilit do të drejtohet në dhomën e avullit, si në video.

Ky opsion ka shumë disavantazhe. Së pari, drita rezulton të jetë e drejtuar dhe të zbatohet kjo metodë pasi e vetmja mundësi e ndriçimit nuk është plotësisht e saktë. Së dyti, kjo krijon humbje shtesë të nxehtësisë, e cila lejon të realizohet ky opsion vetëm me rezervën e energjisë në dispozicion të instalimit të ngrohjes.

Së dyti, kjo krijon humbje shtesë të nxehtësisë, e cila lejon të realizohet ky opsion vetëm me rezervën e energjisë në dispozicion të instalimit të ngrohjes

Rrip LED në sauna

 • Mundësia tjetër e mundshme është të ndriçoni dyqanet dhe dyshemenë me ndihmën e shiritave specialë LED rezistent ndaj nxehtësisë. Themimi i pajisjeve të tilla të ndriçimit kohët e fundit ka rënë ndjeshëm, gjë që lejon që ato të përdoren në jetën e përditshme.

Por ka edhe disa "por". Fakti është se për kaseta të tilla temperatura e funksionimit zakonisht nuk kalon 100 ° C, dhe në dhomën e avullit mund të ketë një temperaturë më të lartë. Prandaj, ato zakonisht përdoren për të ndriçuar dyqanet ose dyshemenë, ku temperatura është më e ulët.

Prandaj, ato zakonisht përdoren për të ndriçuar dyqanet ose dyshemenë, ku temperatura është më e ulët

Ndriçues të dyshemesë

 • Mundësia tjetër e mundshme është instalimi i ndeshjeve direkt në dysheme . Tani ka llamba me një nivel të mjaftueshëm të hidroizolimit dhe rezistencës mekanike, të cilat lehtë mund t'i instaloni me duart tuaja. Për shkak të instalimit në dysheme, temperatura nuk ndikon aq shumë në llambë dhe për këtë arsye mund të përdoren gjithashtu llamba LED.

Ndriçimi i Sauna duhet të jetë i ekuilibruar.

Por këtu, përsëri, ka nuanca të caktuara:

 1. Së pari , një llambë e tillë nuk duhet të instalohet në vendet ku një person mund të prekë. Në fund të fundit, mund të çojë në djegie. Nëse kjo nuk shmanget, atëherë llamba të tilla duhet të mbrohen me rreshtim druri.
 2. Së dyti , një dritë e tillë do të drejtohet përsëri dhe një llambë nuk mund të bëjë këtu.

përfundim

Ndriçimi i llambave LED në 24V, 12V ose 220V për një dhomë me avull është mjaft i mundur - por kjo nuk do të thotë që ky është opsioni më i mirë. Në të vërtetë, në dhomën e avullit nuk jeni aq gjatë dhe nuk ndjeni kursime të konsiderueshme.

Prandaj, në mënyrë që të mos krijoni probleme gjatë instalimit dhe më pas në funksionim, ju këshillojmë të përdorni llamba inkandeshente të zakonshëm si një dritë e përgjithshme e dhomës së avullit. Dhe për ndriçimin dekorativ të pjesës së poshtme - përdorni ose shirita LED rezistente ndaj nxehtësisë, ose llamba të ndërtuara në dysheme.

Pse nuk mund të përdorni LED në banjë?
Si të bëni ndriçimin e dhomës me avull?
Pse nuk mund të përdorni LED në banjë?
A është shumë apo pak?