19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Како да се отвори категорија А, ако има B и C

 1. Како да се отвори категорија А, ако има B и C
 2. Обука во автошколо
 3. Испити во сообраќајната полиција
 4. Издавање на права
 5. Како да се отвори категорија А1, ако има Б

Ако категорија на граѓанинот Б е отворена во возачката дозвола и мора да се задте тркалото на мотоцикл, ќе треба да се грижите за добивање посебна категорија. Инаку, ќе мора да платите парична казна. Ќе зборуваме за тоа како да ја отворите категоријата А, ако во статијата постои Б или Ц, како и загрозувањето на барањата на законодавството.

Како да се отвори категорија А, ако има B и C

Дури и ако возачот веќе има дозвола да вози автомобил или камион, со цел да се вози мотоцикл, ќе треба да ја отворите категоријата А. За разлика од претходно постоечките правила, само дојдете во сообраќајната полиција, плаќате за испити, тестирајте и поминете практично возење нема да работи. Од 2015 година, се потребни курсеви во автошкола, без оглед на фактот дека претходно возачот веќе бил обучен да ги добие правата од категориите Б и В. Самопроизводството и надворешните курсеви се забранети.

Самопроизводството и надворешните курсеви се забранети

Како да ја одредите саканата категорија - A, A1 или M

Обука во автошколо

Сега да разговараме повеќе за тоа како да ја отворите категоријата А во 2018 година, ако има Б и В. Граѓанин кој има 18 години може да добие возачка дозвола за категорија А. Поедноставно е ако возачот кој аплицира за добивање на правата за прв пат го поминува тестот во неколку категории одеднаш, на пример, А, Б или А, Б, В. Обука во овие категории во вкупно ќе биде многу поевтино од секоја од нив посебно.

За да се запишете во автошкола е да се разјасни листата на документи и да се подготват. Како по правило, ова е пасош, лекарско уверение. Граѓанинот ги совладува теоретските и практичните возачки способности за 108 часа. По консолидирање на теоретските знаења, студентите продолжуваат да се практикуваат.

Во 2018 година, extern е забрането: без практика во автошкола, и учење да се вози самостојно, нема да бидат доделени никакви права.

Испити во сообраќајната полиција

Следниот чекор ќе бидат испитите во сообраќајната полиција.

 • Теоретскиот тест за категориите А и Б е ист. Кога поминува на категорија В, листата вклучува дополнителни неколку прашања.
 • Тестот во сообраќајната полиција се состои од 2 фази: теоретски и практични. По успешното завршување на теоријата на ученикот му е дозволено да се предаде на пракса.
 • Ако барателот прими неколку категории одеднаш, тој поминува еден теориски тест.
 • Ако при првиот обид праксата не успее, граѓанинот може повторно да ја поврати за една недела. Според законот, оние кои успешно го положиле теоретскиот испит може да ја превземат праксата во наредните шест месеци.
 • Доколку подносителот на барањето успешно ги положи сите тестови, тој ќе добие возачка дозвола во сообраќајната полиција.

Оние кои веќе ги имаат правата од категоријата Б или Ц, нема да биде тешко да ја поминат теоријата, а практичните вештини ќе помогнат да се дојде во автошкола

Издавање на права

Постапката за отворање било која категорија на права е идентична. За да добие возачка дозвола во 2018 година, граѓанинот кој успешно го положил испитот мора да ги достави следниве документи:

 • Вашата лична карта е пасош.
 • Апликација за добивање на правата (пополнета во сообраќајната полиција).
 • Сертификат за присуство или картичка за возачот.
 • Медицински сертификат за отсуство на контраиндикации за возење (важи за 1 година).
 • Прием на плаќање на државни давачки.

Фотографиите претходно не се препорачува. Благодарение на модерната технологија, фотографиите се направени директно во сообраќајната полиција.

Благодарение на модерната технологија, фотографиите се направени директно во сообраќајната полиција

Обуката за категорија А1 трае 1,5 месеци

Како да се отвори категорија А1, ако има Б

Друго често поставувано прашање е дали законот дозволува отворена категорија А1 ако веќе има Б. Одговорот е очигледен: бр. Класа А1 возила се возила со капацитет на моторот до 125 кубни метри. Може да се вози мал мотор или мотор скутер во А1 категорија само ако имате отворена категорија А.

Во 2018 година, кога ќе се запишете во автошкола, ќе ви требаат документи:

 • Пасош
 • Медицински здравствен сертификат со задолжителни марки од нарколог и психијатар.
 • Дозвола од родители, ако студијата ќе биде малолетна.
 • 2 3x4 сертификати за регистрација на внатрешни документи во автошкола.

Административниот код предвидува одговорност за возење на возило во отсуство на права. И за отсуство на оваа категорија, парична казна се наметнува. Според последните промени во законодавството, казната за возење моторни возила или моторни возила без дозвола е од 5 до 15 илјади рубли. Покрај тоа, возилата се евакуираат до паркингот.

Како што може да се види, постапката за добивање на возачка дозвола е променета, за да се отвори категоријата А, ако има Б или Ц во 2018 година, тоа станало проблематично. За да заштедите време и пари, препорачливо е потенцијалните возачи веднаш да размислат за отворање неколку категории во исто време.