19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Како и зошто е изготвена шема за напојување со една линија.

 1. Зошто една линија?
 2. Главни типови на еднолиниски електрични кола
 3. Што треба да се рефлектира на дијаграм за ожичување со една линија?
 4. Регулаторни документи
 5. Некои карактеристики на генерализираното електрично коло
 6. Кој ги проверува и одобрува

Еднолинискиот дијаграм за напојување е документ кој ги прикажува сите проекти и оперативни параметри на електричен проект на една зграда или просторија.

Тоа е оваа шема која се користи при различни видови на одобренија и инспекции, па затоа нејзиниот развој треба да ги земе предвид не само одредбите на ГОСТ, туку и препораките на регионалните филијали на "Енергосбит" и "Ростехнадзор".

Зошто една линија?

Еднолинискиот дијаграм за напојување е документ кој ги прикажува сите проекти и оперативни параметри на електричен проект на една зграда или просторија

Единечна и мулти-линија на ГОСТ

Како што се применува на електрични кола, терминот "еднолиниски" значи дека преносните канали на електрична енергија и сигнали се претставени со една линија, без оглед на вистинскиот број на фази.

Ние веднаш истакнуваме дека овој принцип на поедноставување се користи не само за цртање на електрични водови, туку и за шема на повеќежински контролни жици и гуми, бројот на жици во кој може да биде повеќе од 3.

Овој пристап може значително да ја зголеми информативната содржина на цртежот, така што денешните единечни дијаграми се главниот документ, "околу", што остатокот од проектната документација е групиран.

Во ГОСТ 2.702-2011 се утврдени општите одредби, врз основа на кои се изготвува цртеж на една линија на електрична опрема.

Според овој документ, основниот принцип на поедноставување може да се формулира на следниов начин: 2-3-фазни канали на електрични жици се прикажани со една линија, а бројот на фази одговара на бројот на коси "засеци".

Индивидуални елементи во фаза

Во случаи кога бројот на жици во линијата е повеќе од три, се користи цифра наместо усеци. Ако линијата е една фаза - не се потребни дополнителни етикети.

Треба да се напомене дека развојот на една линија за снабдување со електрична енергија се врши, пред се, за сеопфатна анализа на дизајнираната електрична мрежа, така што во повеќето случаи таквите шеми се изведуваат на еден лист.

Кога се развиваат шеми за широки мрежи, се применува принципот на детали на повеќе нивоа. Тоа е, општата (комплексна) шема ја рефлектира интеракцијата помеѓу големите структурни блокови, а деталите на структурните блокови се даваат на други листови.

Уредите и преклопните елементи поврзани со секоја фаза на повеќежичната линија се претставени со еден конвенционален симбол кој укажува на фазите на кои е инсталиран овој уред.

Главни типови на еднолиниски електрични кола

Развојот на една линија шема се врши во два случаи:

 • на почетокот на дизајнот ("шема на дизајн");
 • во фазата на работа, пред надградба на опремата ("извршен еднолиниски дијаграм").

Пример за еден извршен директор

Дизајнерскиот концепт е основен и се користи како основа за пресметување на сите технички параметри на електричната мрежа. За првичните одобренија, оваа конкретна верзија на шемата се користи.

Во пракса, оригиналната верзија на електричниот проект често се менува во фазата на електричната работа или подоцна, пред модификациите и модернизацијата. За планирање и одредување на промени, изготвена е извршна шема за напојување.

Потсетиме дека според барањата на PUE, по секоја промена во напојната мрежа или дизајнот на електричната инсталација, електричниот проект мора повторно да се преговара. Во главниот технички документ, во овој случај се користи извршната верзија на единечната линија.

Што треба да се рефлектира на дијаграм за ожичување со една линија?

Секоја опција за дизајн за еден линиски дијаграм на електричен проект треба да ги содржи следните информации:

 • границите на одговорноста на организацијата која снабдува енергија и потрошувачот на електрична енергија;
 • влезна приклучна табла. Ако во проектот се користат автономни генератори и ATS, тие исто така треба да се рефлектираат во дијаграмот;
 • уреди за мерење на електрична енергија, со коментари за тоа како да ги инсталираат;
 • информации за сите вклучени дистрибутивни кабинети;
 • должини на кабелски линии со точност од еден метар;
 • позиција и технички параметри на уредите за автоматско исклучување;
 • позиција и технички параметри на RCD;
 • податоци за сите инсталации кои трошат електрична енергија со ознака на моќ, cos φ.

Куќа со AVR

Ако е можно, се покажува механички однос на елементите прикажани на дијаграмот.

Ве молиме означете дека симболот на уредот или преклопниот уред мора да биде придружен со дополнителен опис, откривајќи ги главните технички параметри.

Постојат два начини за објавување на дополнителни информации:

 • веднаш до елементот симбол;
 • декодирање во спецификационата табела.

При користење на вториот метод, секој елемент од шемата мора да има единствен маркер (или број).

Целокупниот дизајн на цртежот мора да биде во согласност со барањата на ESKD.

Регулаторни документи

За време на развојот на еднолиниски дијаграми, неопходно е да се има предвид дека симболите што се користат мора да се усогласат со следните регулаторни документи:

 • жици, контакти, структурирани кола (ГОСТ 2.709-89);
 • преклопни елементи (ГОСТ 2.755-87);
 • конвенционална графика за елементи на електрични кола (приклучоци, светилки, RCD, итн. - ГОСТ 2.721-74).

Одделно, вреди да се напомене дека буквите за елементите на еднолиниските електрични кола се исто така стандардизирани и дефинирани во ГОСТ 2.710-81.

И покрај прилично обемниот сет на стандардизирана документација, несогласувањата понекогаш се јавуваат кај некои типови HLS. Една од причините за ваквите недоследности е недостатокот на ознаки во програмите за проектирање на електрични кола.

За обичен инвеститор на електричен проект, овој факт може да предизвика одбивање во фазата на одобрување, поради што се препорачува да се додели развојот на електричната документација на лиценцирани организации запознаени со спецификите на техничката контрола при преговарање во "Енергосбит" и "Ростехнадзор".

Некои карактеристики на генерализираното електрично коло

Пример за примитивна шема со една линија

Како што беше споменато погоре, компилацијата на една линија за снабдување со електрична енергија е главен чекор во развојот на електричниот проект дома. Освен техничките податоци за елементите на таквите шеми, исто така се наведуваат информации од следниот тип:

 • дополнителни начини на работа (на пример, за итна операција на ATS);
 • пресметка на загубите во кола за пренос на електрична енергија;
 • мрежа поделба по тип ('рбетот, група, дистрибуција).

Дизајнирано со горенаведените барања, во една линиска шема, во иднина, може да се надополни и други цртежи кои не бараат посебна координација.

Кој ги проверува и одобрува

Во согласност со стандардите, проектот за единечна електроника треба да биде потпишан од следниве вработени:

 • инвеститорот;
 • проверка;
 • одобрување менаџер.

Понатамошниот ред на одобренијата зависи од спецификите на проектот, но првото одобрение го одобрува лицето одговорно за електричната опрема.

Кампаoата Mega.ru е лицензиран развивач на електрична документација и обезбедува професионален развој на еднолиниски дијаграми за објекти и структури за кои треба да се договорат во Moenergosbyt. За да ги разјасните условите за соработка, ве молиме контактирајте не преку телефон, објавен во "Контакти" .

Зошто една линија?
Зошто една линија?
Што треба да се рефлектира на дијаграм за ожичување со една линија?