19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Како да го поврзете ЛЦД со дигитална телевизија. Како да го поврзете мониторот со дигитален сет-топ-кутија

 1. 3 начини за поврзување на приклучокот на телевизорот
 2. Поврзете преку HDMI кабел
 3. AV врска
 4. Како да се поврзете преку конверторот HDMI-AV (RCA)
 5. Поврзување со дигитални влезови - HDMI и DVI-D
 6. Можни опции за поврзување
 7. Како да поврзете опрема за гледање дигитална терестријална телевизија
 8. Поврзување на дигитална терестријална телевизија со DVB-T2
 9. Како да гледате и дигитално емитување и аналогно на DVB-T2 приемник

Многу често, нашите клиенти имаат проблем со поврзување на андроид конзолата со телевизорот. Всушност оваа статија треба да ги прикаже опциите за поврзување на ТВ-кутијата со ТВ-уредот. Гледајќи напред, ќе кажам дека не ги допревме сите опции за поврзување, туку три од најосновните.

3 начини за поврзување на приклучокот на телевизорот

 1. Преку HDMI кабел;
 2. Преку AV кабел (RCA лалиња);
 3. Конвертор на адаптер HDMI;

Ајде да ги анализираме секој од нив во детали.

Поврзете преку HDMI кабел

Првата ставка е најлесна и најчеста. Се што ви треба е да го поврзете Set-Top Box со телевизорот со HDMI-кабелот. После тоа, не заборавајте да го смените изворот на сигналот на ТВ-уредот (побарајте го копчето Влез или Извод на далечинскиот управувач). Иако сè овде е навистина многу едноставно, но понекогаш постојат ситуации кога вашиот телевизор не ја гледа конзолата на кој било начин. Во овој случај, препорачуваме да се обидувате да ја поврзете конзолата со друг телевизор и да проверите како конзолата ќе се однесува на него. Ако лансирањето е успешно, тогаш телевизорот и приклучокот не се компатибилни. Ова се случува многу ретко и нема конкретно објаснување за ова. Ако имате таква ситуација, едноставно го промените вашиот префикс со модел на друга марка или со друго железо.

AV врска


AV врска

Поврзувањето преку лалиња обично се користи за постари телевизори кои биле произведени пред појавата на HDMI-поврзувањето. Веднаш ќе ви кажам дека квалитетот на сликата со оваа врска остава многу да се посака, на некои телевизори тешко е да се разбере текстот што е прикажан на телевизорот. Во вакви случаи, препорачуваме максимално да го зголемите фонтот во поставките на конзолата.
Врска: тука е малку покомплицирано, бидејќи од една страна ќе биде 3,5 (AUX), а на другите 3 лалиња од жолта, црвена и бела боја . Ако има времиња со иста боја на телевизорот - поврзете, ако имате на телевизорот само 2 лалиња, ќе треба да го изберете со користење на "научен метод" додека не се појави сликата и звукот.

Како да се поврзете преку конверторот HDMI-AV (RCA)


Како да се поврзете преку конверторот HDMI-AV (RCA)

Третиот е најретката, но сепак е добар начин да се реши проблемот со поврзување на поставената кутија на стара телевизија преку HDMI.
Доколку нема AV излез на вашата поставувачка кутија и на телевизорот нема HDMI излез, тогаш оваа ставка е за вас.
Пред поврзувањето, ќе треба да купите HDMI-RCA конвертор. Цената на овој уред е околу 10-15 долари.
Само не заборавајте дека овој адаптер се напојува со USB, можете да го поврзете директно со конзолата.

Се надевам дека овој напис е корисен за вас.
Имате прашања? Прашајте ги во коментари!

DVB-T2 тјунерите првично се "изостри" за поврзување со телевизор, а не за поврзување со монитор. Но, неодамна, на барање, го разгледав прашањето за можноста за поврзување на монитор дигитален сет-топ кутија и барем морав да ја "скршам" мојата глава малку како резултат, се покажа да се спроведат две шеми. На овој начин, можете да го продолжите животот на стариот монитор или дури и новиот кој не се користи.

Ако мониторот има RCA AV конектор, воопшто нема проблеми. Новите монитори се полесни за поврзување, бидејќи имаат HDMI конектор што го имаат конзолите, додека постарите обично имаат само VGA и DVI-D.

HDMI и DVI-D се дигитални излези со соодветен квалитет на сигналот и поддршка за аудио пренос. Ова го прави јасно дали мониторот има звучници, тогаш можете веднаш да ја прилагодите саундтракот. Сепак, квалитетот на звукот остава многу да се посака, па кога ќе го поврзете мониторот со дигитален приклучок, подобро е да го пуштите звукот преку системот на звучници.


Систем за звучници за поврзување со конзолата

Во принцип, во овој случај е подобро да се користи надворешен систем. За да го поврзете, мора да купите кабел


За да го поврзете, мора да купите кабел

Поврзување со дигитални влезови - HDMI и DVI-D

За да го поврзете мониторот со телевизорот, треба да купите адаптерски кабел од HDMI до DVI-D.


За да го поврзете мониторот со телевизорот, треба да купите адаптерски кабел од HDMI до DVI-D

HDMI на DVI-D кабел

Сепак, може да настанат проблеми со излезот DVI-D, и ако мониторот не започне да покажува поглед кон неговите карактеристики, целта е да се открие дали влезот DVI-D има HDCP поддршка. HDCP е технологија за заштита на медиумските содржини од нелегално копирање. Друга причина зошто мониторот не сака да покаже е кабел со слаб квалитет, ова често се случува со кинескиот.

Кога поврзувате приклучок за дигитална телевизија на мониторот преку HDMI кабел - HDMI немаше посебни проблеми, но и кога користеше евтин кинески кабел, звукот на вградените звучници не продолжил.


Кога поврзувате приклучок за дигитална телевизија на мониторот преку  HDMI кабел  - HDMI немаше посебни проблеми, но и кога користеше евтин кинески кабел, звукот на вградените звучници не продолжил

HDMI-HDMI кабел

Можни опции за поврзување

Некои DVB T2 тјунери имаат YPbPr конектори и многу малку SCART. Во овој случај, ние се занимаваме со аналоген сигнал , затоа, највисокиот квалитет на аналог, затоа, продолжува да се користи во компјутерските монитори.

За да се поврзете DVB конзоли T2 мониторот има потреба од YPbPr-VGA кабел


Конектор и кабел YPbPr-VGA

или Scart-VGA.


или Scart-VGA

Поврзувањето на претплатничката опрема за гледање на DVB-T2 дигиталната терестријална телевизија не трае долго и не бара посебни вештини. Потсети се дека на територијата Руската Федерација Дигиталната терестријална телевизија се емитува во DVB-T2 (мулти PLP) стандард. Приемот на дигиталното емитување може да се подели на два вида:
поврзување со модерен ТВ со вграден DVB-T2 тјунер;
Поврзете се со аналогна телевизија.

Опрема за добивање дигитален сигнал:
За двете опции ви е потребна UHF антена. Ако се поврзете на аналогна телевизија, ќе ви биде потребен друг DVB-T2 ресивер (SetTopBox, STB, или едноставно "дигитален сет-топ-кутија").

UHF антени може да се подели во соба и колективно (монтирани на покривот на станбена зграда). Внатрешни антени можат да бидат активни (со засилувач) и пасивни. Тие се користат на различни начини, во зависност од растојанието на опрема за пренесување. Ако предавателот RTRS е во близина, се препорачува да користите пасивна, можете да користите насочена антена. Ако растојанието до предавателот е повеќе од 10 километри, се препорачува да се користи активна антена, ако е можно, инсталирана што е можно повисоко. Во двата случаи, насочете ја антената кон предавателот RTRS.

Исто така, да дознаете каква моќ на предавателна опрема со повик.
Приближен радиус на покриеност на предавателните станици:
10 W - околу 3 км;
50 W - околу 5 km;
100 W - околу 15 км;
500 W - околу 25 км;
1 kW - околу 30-35 км;
2 kW - околу 35-40 km;
5 kW - околу 40 - 50 км.

Дознајте локацијата на најблиската кула што можете.

Ние сега се свртиме кон разгледување на телевизорите.
Доколку приемникот DVB-T2 е веќе инсталиран на вашиот телевизор, тогаш нема потреба од дополнителна опрема. Поврзете се UHF антена започнете со автоматско пребарување и уживајте во квалитетот на дигиталните слики со одличен квалитет.

Ако сте стар, аналогна телевизија , тогаш ќе ви треба дополнителен уред во форма на DVB-T2 конзола. Купете не е тешко, DVB-T2 приемниците се продаваат во продавници за електроника или на веб-страниците на производителот. Препорачај било кој уред, исто така, нема смисла, бидејќи во повеќето случаи тие се слични по карактеристиките. Можете да прочитате некои критики на нашата веб-страница во делот.

Забележете дека приемниците и приемниците се вградени во телевизорот DVB-T стандард да добијат сигнал на дигитална терестријална телевизија нема.

Како да поврзете опрема за гледање дигитална терестријална телевизија

Како што споменавме порано, со врската модерна телевизија проблемите не треба да се појават. Ние ја поврзуваме антената со саканиот конектор на телевизорот, го започнуваме автоматското пребарување. Сè е подготвено. Пред поврзувањето се препорачува деактивирање на опремата.


Поврзување на дигитална терестријална телевизија со DVB-T2

Ништо не е тешко во овој тип на врска. Сите потребни елементи се веќе вклучени. Исто така, ја деактивираме опремата, веќе поврзете ја антената со приемникот и поврзете го префиксот со RCA кабелот (лалиња) на телевизорот. Не смее да има тешкотии, ги поврзуваме каблите со телевизорот во боја. Вклучете ја опремата. Ние пренесуваме телевизија во AV режим. Стартувај го скенирањето на конзолата.

Како да гледате и дигитално емитување и аналогно на DVB-T2 приемник

Можете да гледате и дигитално терестријална телевизија и аналогни на еден уред. За да го направите ова, треба да направите врска на следниов начин: вметнете ја UHF антената во приклучокот RF IN на ресиверот, поврзете го телевизорот со ресиверот користејќи HDMI или RCA интерфејси. И ги поврзуваме приклучоците RF OUT и ANT IN со посебен кабел. Во прилагодувањата на ресиверот, поставете го приемот аналогна телевизија , autotune.


Во прилагодувањата на ресиверот, поставете го приемот  аналогна телевизија  , autotune

Имате прашања?