19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Како да изберете сметководител?

Пред изборот на сметководител, неопходно е да се разбере каква професија е и каква улога игра претпријатието.

Сметководител е лице кое врши сметководство во претпријатие. Тој е одговорен за сите финансиски процеси и има огромна одговорност за доброто на компанијата. Важно е да се знае дека во секоја фирма, сметководителот се смета за главен човек по менаџерот (директор). Оваа професија отсекогаш била барана и се одржала со голема почит, бидејќи работата на целиот тим како целина зависи од квалитетот на работата на лицето кое ја зазема оваа позиција.

Од погоре, може да се заклучи дека е тешко да се избере вработен за функцијата главен сметководител, бидејќи тој има голема одговорност и за буџетот и за раководството на компанијата. Постапката за избор на сметководител треба да се спроведува постепено и внимателно.

Прво треба да одредите која компанија бара сметководител. Бројот на сметководители ќе зависи од големината на компанијата. Ако тоа е големо претпријатие, тогаш структурата на сметководството е јасно дефинирана таму, таа вклучува група луѓе кои се вклучени во сметководството. Одделот за сметководство го води главниот сметководител. Други службеници се подредени на него - сметководители кои се ангажирани во одредена област на сметководствена работа.

За мали фирми, во повеќето случаи, тие избираат еден или два универзални сметководители кои можат да ги извршуваат сите обемот на сметководствените работи: од пополнување на наједноставните документи до доставување извештаи до регулаторните органи.

Следната фаза на селекција е изучувањето на резимеата.

Главен критериум за избор на сметководител е образованието, кое може да биде и сметководство и економски. Неопходно е да се провери дали апликантот за позицијата е способен да го примени своето знаење во пракса и дали има искуство. Ова е многу важно за сметководителите кои аплицираат за висока позиција. За сметководителите-соработници, работното искуство не е задолжително, бидејќи тие ќе вршат едноставна работа, на пример, ќе пополнат едноставни документи и ќе учат и учат од постарите колеги додека работат.

Кандидат кој има искуство треба да биде заинтересиран во која компанија работел? Што точно направи? Каква позиција си држел? Кои количини на работа се изведува? Бидете сигурни да обрнете внимание на она што го направи компанијата, која претходно работеле. На пример, ако работел во производството и имаш фирма која продава стоки, тогаш нема логика понатаму да ја разгледате неговата кандидатура, бидејќи спецификите на работата се различни и сметководителот ќе мора долго време да се преструктуира во оваа компанија: да ги проучи нијансите на активност, да дејствува погрешно како и порано. Но, ако имате време и средства за да ја продолжите обуката, тогаш, се разбира, можете да се одлучите за ваков кандидат.

Исто така, треба да разјасниш со жалителот, како работел на истото место? Што не одговара? Како се одвиваше односот со тимот? Од која причина си ја напуштил позицијата? Одговорите на овие прашања ќе помогнат во понатамошната работа со ова лице или ќе дадат основи за одбивање на позицијата главен сметководител на барателот.

Денес - време на научен и технолошки напредок, задолжителниот квалитет на сметководител треба да биде познавање на сите компјутерски програми кои помагаат да работат на извештаи, почнувајќи со банални програми Word и Exele и завршувајќи со програми специфично по професија, на пример, 1C. Бидејќи денес, секој авто-почитуван сметководител мора целосно да поседува компјутер и помошни програми за нивната работа.

Исто така важна улога играат лични квалитети на една личност . Сметководителот мора да биде:

  • Искрен
  • Постојана
  • Работи
  • Учтиво
  • Доследно
  • Умен
  • Логично
  • Одговорен

Ако изберете лице за позицијата главен сметководител, неопходно е тој да биде општествен и лесно да најде заеднички јазик со сите негови колеги. Во зависност од ситуацијата во тимот, главен сметководител мора да биде демократски или авторитативно отстрануван. При изборот на кандидат за позицијата главен сметководител, методот на "моркови и стапчиња" се докажа како добро докажан, овозможувајќи и во иднина да постигне хармонична и плодна работа на целиот тим.

Неопходно е да го проверите кандидатот за безбедност, бидејќи работата на сметководител е поврзана со пари, и ниеден работодавач нема да сака да дозволи лицето кое има проблеми со законот да работи. За да ја потврди точноста на информациите кои вработениот ги набавил за себе, неопходно е лично да комуницираат со претходните работодавачи и темелно да ја испитаат биографијата.

Важно е да се запамети дека нашите универзитети сега дипломираат многу сметководители, но доста е тешко да се најде вистински добар специјалист меѓу нив. Но, ако ученикот студира добро и се труди, тогаш тој ќе може да го совлада, иако тежок, но добро платен специјалитет. Плаќаат за работа, исто така треба да се разгледа работодавците. Тие мора да разберат дека високо квалификуван специјалист ќе се квалификува за добро плата .

Еден сметководител може да биде и жена и маж, главната работа е што тие имаат упорност и трпеливост.

За да ја преземе функцијата главен сметководител на големо претпријатие, лицето мора да оди долг пат и да има одлично знаење во оваа област. Затоа, најдобрите сметководители се постари луѓе кои имаат огромно искуство. Ова мора да се земе предвид при изборот на сметководител.

За успешна работа на компанијата, пожелно е дека шефот на самата компанија е обучен во сметководството. Ова ќе му помогне да ги контролира сите сметководствени трансакции и ќе му овозможи да донесува одлуки во врска со финансиските прашања.

Земајќи ги предвид сите препораки што се дискутирани погоре, работодавачите ќе можат да изберат пристоен кандидат за позицијата на сметководител на неговата компанија.


Наоѓаме: како да одбереме сметководител , според кој критериум е избран сметководител , критериуми за избор на сметководител, критериуми за позиција на сметководител, критериуми за главен сметководител, како да избере главен сметководител, причини за избор на сметководителска позиција, критериуми за избор на сметководител, критериуми за избор на главен сметководител, критериуми на позицијата главен сметководител


Кандидат кој има искуство треба да биде заинтересиран во која компанија работел?
Што точно направи?
Каква позиција си држел?
Кои количини на работа се изведува?
Исто така, треба да разјасниш со жалителот, како работел на истото место?
Што не одговара?
Како се одвиваше односот со тимот?
Од која причина си ја напуштил позицијата?