19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Како можам да ја дознаам температурата на процесорот и видео картичката

 1. Издавач
 2. x64 (aka andi)

Важна карактеристика која директно влијае на корисниот век на компјутерските компоненти е температурата. Чипсетите, мемориските чипови, графичкиот процесор и процесорот ќе траат многу подолго ако ги следите наведените начини на работа. Во овој случај, тие најверојатно ќе станат застарени и ќе бидат заменети со нешто посовремено.

Што може да се случи ако температурата не се почитува? Терминот "кристална деградација" често се наоѓа. Неколку можни процеси одеднаш спаѓаат во оваа дефиниција, вклучувајќи ја и деградацијата на активниот регион, уништувањето на контактите со дифузија и термичката деградација на лемењето.


За видео картички, особено со силен оверклокување, врвот на чип е типичен. Всушност, во овој случај, лемењето се топи помеѓу одборот и процесорските пинови.

Исто така, покачената температура во голема мера влијае на животот на кондензаторите. Ова е особено точно за евтини кинески компоненти.

"Што има кондензатор во врска со тоа?" Некои ќе прашаат. Погледнете ја нивната локација на матичната плоча. Понекогаш тие се наоѓаат во близина на уреди кои испуштаат голема количина на топлина. Ако во овој случај нема воздушно движење, температурата може да достигне 80-90 степени. За електролитски кондензатори, почнувајќи од 75 °, зголемувањето на температурата на секои 10 степени двојно (!) Го намалува работниот век.

Замислете дека компонентите се оверклокувани и случајот воопшто не е разнесено. Во такви работни услови, па дури и под оптоварување, температурата во внатрешноста на системската единица може да достигне сериозни вредности, до појава на пластичен мирис. Очигледно, во овој случај, процесорот и / или видео картичката работат надвор од нивните способности. Значи, време е да се измери нивната температура и да се преземат некои чекори за да се подобри ситуацијата.

За да ја одредим температурата (а воедно и главните карактеристики), ја користам програмата HWiNFO. Одиме на официјалната веб-страница и да ја преземете архивата - ја препорачувам верзијата Portable, поудобно е.

Сега распакувајте ја архивата (ова е обичен поштенски код, Windows разбира со XP) и работи. Откако ќе се појави прозорецот Welcome , проверете само Sensors- и кликнете Run . Програмата ќе потрае неколку секунди за да собира податоци за системот, а потоа ќе почне.

Овој прозорец содржи голем број системски параметри, вклучувајќи информации од сензори за температура, брзини на вентилаторот, фреквенција, потрошувачка на меморија, напон и друго. За среќа, сè е поделено на функционални делови, па наоѓањето нешто е сосема едноставно.

Податоците се табела со еден куп редови.

Температура на микропроцесорот:
Температура на микропроцесорот:

Температура на процесор на графичка картичка:
Температура на процесор на графичка картичка:

Линиите се состојат од 5 колони:

 1. Сензор (име на сензор). На пример, Core # 0 е првото јадро на процесорот.
 2. Тековна (сегашна вредност). Тековната вредност на параметарот, на пример, е 45 ° C
 3. Mininum (минимум). Минималната вредност на параметарот, на пример, 44 ° C Во продолжение се означени вредностите за целото време на набљудување, односно времето додека програмата се извршува.
 4. Максимум. Максималната вредност на параметарот, на пример, 49 ° C
 5. Просечно (средно). Просечната вредност на параметарот, на пример, 45 ° C

Во случајот со процесорот, тие обично ја гледаат последната линија - Core Max , која, како што можете да погодите, ги прикажува максималните вредности на параметрите.

Но, во случај на графичкиот процесор, се прикажуваат две температури. Првиот е прочитан преку интерфејсот обезбеден од страна на двигателот на уредот, вториот се зема директно од хардверот. Според авторот, ова е направено намерно, бидејќи во некои случаи тие може да се разликуваат.

Јасно е дека колку е пониска температурата, толку подобро. Праговите се наведени во спецификацијата на уредот, но може да се дадат некои општи податоци. За процесори, пожелно е да не се донесе температура до 70 ° +. За видео картички, оваа температура може да биде поголема, до 80 °. За возврат претпочитам да ги видите пониските вредности: процесорот до 60 °, графичкиот процесор до 70 °.

За да ја намалите температурата, можете:

 1. Извадете ја системската единица од извор на топлина, како што е радијаторот за централно греење. И тоа се случува понекогаш.
 2. Инсталирајте ги навивачите за дува (напред) и дува (во задниот дел), ако тие не се таму.
 3. Исчистете ја прашината од случајот, радијаторите на процесорите и видео картичката.
 4. Промена на термичка паста на процесорот и графичкиот процесор.
 5. Конечно, инсталирајте подобри системи за ладење. Ова е особено точно за Intel процесорите во кутија испратени со кулер - тоа е одвратно таму.

Можеби тоа е сè. Успеси!

Издавач

не е онлајн 6 часа

x64 (aka andi)

Коментари: 2833 Публикации: 393 Регистрација: 02-04-2009

Што може да се случи ако температурата не се почитува?
Што има кондензатор во врска со тоа?