19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Може ли да инсталирам LED осветлување во сауна

 1. Зошто не можете да користите LED диоди во бањата?
 2. Како да направите парно осветлување на просторијата?
 3. Барања за осветлување парни простории
 4. Опции за осветлување на просторијата за пареа
 5. Заклучок

LED осветлување во просторијата за пареа

LED осветлување во сауна не е дозволено. Веројатно сте слушнале такви зборови на многу тематски форуми, но написите на оваа страница исто така имаат слична изјава. Но, тоа не е целосно точно.

LED диоди може да се користат како осветлување за парна просторија или сауна, но подлежат на голем број ограничувања. Themе разговараме за нив во нашата статија. И во исто време ќе разговараме за спецификите на мрежата за осветлување на просторијата за пареа како целина.

Зошто не можете да користите LED диоди во бањата?

Прво на сите, да видиме зошто не можете да користите LED диоди како такви во бањата, и кои се ограничувањата. Во исто време, веднаш забележуваме дека во миењето, просториите за одмор, базените, LED светилките може да се користат без речиси никакви ограничувања. Ограничувања се однесуваат само на просторијата за пареа.

Ограничувања се однесуваат само на просторијата за пареа

Температура на сауна

Пареата е првенствено температура. Во добра „сува“ бања, температурата може да се искачи на 110 ° C, а некои loversубители на бањањето со пареа ја претекуваат температурата и за неколку десетици степени повисока. Пареата е првенствено температура

Работна температура LED светилка со пченка

За обична LED светилка со температурни граници на работа од минус 10 до плус 50-60⁰С - ова е очигледно пребарување. Со соодветна желба, можете да пребарувате LED светилки или ленти со максимална работна температура до 100⁰С. Но, над вас нема да го најдете. За обична LED светилка со температурни граници на работа од минус 10 до плус 50-60⁰С - ова е очигледно пребарување

Влажност во просторијата за сауни

Покрај тоа, пареата е влага. Не за ништо, оваа просторија според стандардите на PUE е особено влажна. Навистина, особено во "влажните" бањи, нивото на влажност во просторијата може да достигне 100%. Ова ќе издржи не секоја светилка. Покрај тоа, пареата е влага

IP 65 LED осветлување

Во исто време, едноставна LED светилка обично има IP20 ниво, што ни кажува дека дури и не може да се приближи до такви простории. Повторно, за парна соба и за други простории во бањата, треба да барате ламби со повисоко ниво на прашина и прашина, но што е најважно од заштита од влага. Во исто време, едноставна LED светилка обично има IP20 ниво, што ни кажува дека дури и не може да се приближи до такви простории

Табела за кратенки на IP

Обрнете внимание! Кратенката IP го означува нивото на заштита од прашина и влага. Првиот број го означува нивото на заштита од прашина, а вториот против влагата. Колку е поголем бројот, толку е поголема заштитата. За заштита од прашина има броеви од 0 до 6. За заштита од влага, се користат броеви од 0 до 9.

Како да направите парно осветлување на просторијата?

И сега, да разбереме како да направиме LED бањи за осветлување - и така што не само што служеше долго време, туку и пријатно за око. За да го направите ова, ајде прво да ги анализираме барањата за осветлување на просторијата за пареа, и само тогаш да ги разгледаме различните опции за шеми за осветлување.

Барања за осветлување парни простории

Разбирливо, да почнеме со барањата. На крајот на краиштата, веќе врз основа на нив ќе го направиме изборот на опциите за осветлување. И во зависност од користената опција, можеме да ги видиме нивните технички предности.

И во зависност од користената опција, можеме да ги видиме нивните технички предности

Норми на осветлување во бањата

 • Да започнеме со вкупното осветлување во просторијата за пареа. Според SNiP 23-05-2010, минималното осветлување во оваа просторија треба да биде 75x. Дали е тоа многу или малку? Да сметаме.
 • Да претпоставиме дека имаме парна соба 3 × 3 - тоа е, на површина од 9м2. За оваа просторија ќе ни требаат ламби со светлечки флукс не помал од 9 × 75 = 675lm. Ова приближно одговара на светлечкиот флукс на блескаво ламба од 60W, и ако ова е осветлување на LED сауна, ќе биде доволна ламба од 10W.

Зависноста на осветлувањето на површината на точката на инсталација на ламбата

 • Покрај светлечкиот флукс, се наметнуваат посебни барања и на самиот ламина. Бидејќи нашата парна соба припаѓа на особено влажни простории, светилката треба да има класа на заштита не помала од IP

Во фото мат-ламбата за бања

 • Покрај тоа, светилката мора да биде мат. Ова ќе го елиминира нејзиниот заслепувачки ефект и ќе помогне во осветлувањето на просторијата за пареа.
 • Сега, што се однесува до жиците. Според правилата на ПУЭ, напонот на осветлувањето во просторијата за пареа треба да биде 12V. Затоа, ќе треба да инсталирате трансформатор од 220 / 12V. Покрај тоа, треба да се наоѓа во соседна сува просторија. Истото правило важи и за прекинувачот, за што е забрането да има во просторијата за пареа.

Трансформатор 220 / 12V

Обрнете внимание! Во моментот, PUE овозможува употреба на спарено мрежно осветлување со напон до 220V. За да го направите ова, секоја светилка мора да се напојува или од изолациски трансформатор или да има прекинувач на струјно коло RCD за струја на истекување до 30 mA.

 • Вреди да се спомене и методот на жици. Клаузула 7.1.37 од Кодексот за електрична инсталација за такви простории како парна просторија препорачува употреба на отворено жици. Но, како што се вели во упатството, препораката не е обврска. Затоа, можете да го користите скриениот тип на жици.

Правилна инсталација на електрични жици на дрвени површини

 • Но, тука треба да се запомни дека парната соба обично има фурнир од дрво. И ова е запалив материјал. За него, жиците треба да се направат само во метална цевка или брановидност.

Опции за осветлување на просторијата за пареа

Па, сега сме подготвени да размислиме како да извршиме LED осветлување за сауната. Постојат неколку опции достапни одеднаш, така што можете да изберете најуспешна за вас.

Постојат неколку опции достапни одеднаш, така што можете да изберете најуспешна за вас

Светлина во сауната низ прозорецот

 • Да започнеме со инсталацијата на горното осветлување . Како што можете да разберете, LED светилката веројатно нема да ви служи долго време кога е инсталирана под таванот. Затоа, овде е можна само една опција - инсталирање на ламба во соседната просторија, светлечки флукс од кој ќе биде насочен кон просторијата за пареа, како во видеото.

Оваа опција има многу непогодности. Прво, светлината излегува дека е насочена и да се примени овој метод, бидејќи единствената опција за осветлување не е целосно точна. Второ, ова создава дополнителни загуби на топлина, што овозможува да се реализира оваа опција само со достапната резерва на моќност на инсталацијата за греење.

Второ, ова создава дополнителни загуби на топлина, што овозможува да се реализира оваа опција само со достапната резерва на моќност на инсталацијата за греење

ЛЕР лента во сауна

 • Следната можна опција е да ги осветли продавниците и подот со помош на специјални LED ленти отпорни на топлина. Цената на таквите уреди за осветлување неодамна значително опадна, што им овозможува да се користат во секојдневниот живот.

Но, има и неколку „но“. Факт е дека за такви ленти работната температура обично не надминува 100 ° C, а во просторијата за пареа може да има повисока температура. Затоа, тие обично се користат за осветлување на продавниците или подот, каде што температурата е пониска.

Затоа, тие обично се користат за осветлување на продавниците или подот, каде што температурата е пониска

Светилки со вдлабнатини на подот

 • Следната можна опција е да инсталирате тела директно на подот . Сега има светилки со доволно ниво на водоотпорност и механичка отпорност, кои можете лесно да ги инсталирате со свои раце. Поради инсталацијата во подот, температурата не влијае толку многу на ламбата и затоа може да се користат и LED светилки.

Осветлувањето на сауната мора да биде избалансирано.

Но, тука, повторно, постојат одредени нијанси:

 1. Прво , таквата ламба не треба да се инсталира на места каде што некое лице може да допре. На крајот на краиштата, може да доведе до изгореници. Ако ова не се избегне, тогаш таквите светилки треба да бидат заштитени со дрвена обвивка.
 2. Второ , таквата светлина повторно ќе биде насочена и една ламба не може да го направи овде.

Заклучок

Осветлувањето на LED светилките на 24V, 12V или 220V за парна просторија е сосема можно - но тоа не значи дека ова е најдобрата опција. Навистина, во просторијата за пареа не сте толку долго и не чувствувате значителни заштеди.

Затоа, за да не создадете проблеми за време на инсталацијата, а потоа во работењето, ве советуваме да користите обични лампи за блескаво светло како општа светло за просторијата за пареа. И за декоративно осветлување на долниот дел - користете или ЛЕР-ленти отпорни на топлина, или ламби вградени во подот.

Зошто не можете да користите LED диоди во бањата?
Како да направите парно осветлување на просторијата?
Зошто не можете да користите LED диоди во бањата?
Дали е тоа многу или малку?