19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

"Ju duhet të mësoni gjithë jetën tuaj". Sa kohë do të duhet për t'u bërë programues?

  1. "Numërimi fillon në stolin e shkollës"
  2. "Programimi duhet të mësojë për jetën"
  3. "Pa trajnim të vazhdueshëm, aftësitë tuaja shpejt bëhen të vjetëruara"
  4. "Edhe një artist mund të bëhet programues."
  5. "Jo të gjithë njerëzit që kanë mbaruar një universitet në specialitete programues nuk përfundojnë duke u bërë programues"

Një programues është një profesion që kërkon njohuri dhe aftësi të veçanta. Praktikisht në çdo fushë profesionale që ju duhet të studioni dhe përmirësoni para se të bëheni specialist - ai shkruan KV.BY. Por, a ndryshojnë kushtet e trajnimit të programuesve, aq sa themi kirurgët? Në fund të fundit, ka kirurgë në klinika, dhe ka në spitale - ata që operojnë. Dhe koha për t'u bërë një kirurg operativ ka nevojë për shumë herë më shumë.

Programuesit janë gjithashtu të ndryshëm: të diplomuar dhe autodidaktë, zhvillues të internetit, zhvillues për Android dhe iOS, programues 1C, inxhinierë softuerësh etj. Pra, sa kohë duhet për tu bërë programues - një ditë, ose mbase një jetë?

"Numërimi fillon në stolin e shkollës"

Dmitry Rakovets, zhvillues java:

Nuk është e mundur t'i përgjigjemi kësaj pyetje pa mëdyshje, pasi koha për të përgatitur një programues varet nga disa parametra: zell dhe aftësi. Duke i pasur ato në masën e duhur, brenda një viti mund të mësoni një gjuhë programimi dhe teknologjitë e nevojshme. Në dalje ne kemi një zhvillues rishtar.

Nëse flasim për Programuesin (me një shkronjë të madhe P), i cili mund të nxjerrë një projekt mbi shpatullat e tij, atëherë këtu mund të shtoni dy parametra të tjerë: përkushtim për atë që bën një person, dhe bazën e vendosur në një shkollë apo universitet. Kjo është, në përgjithësi, llogaritja fillon në stolin e shkollës.

Sidoqoftë, vlen të përmendet se kjo njohuri nuk është akoma e mjaftueshme. Në mënyrë që të bëheni një programues të suksesshëm, patjetër që duhet të praktikoni përsëri, të mësoni diçka të re dhe menjëherë ta vini në praktikë.

Nëse i qasemi çështjes së cilësisë së punës, këtu, si në sport, ka një rritje logaritmike të treguesve. Kjo do të thotë, çdo vit rritja e cilësisë së punës së kryer po bëhet gjithnjë e më pak. Epo, tregu, sigurisht, vendos bar për cilësi, pas së cilës kandidati do të marrë një ofertë të caktuar.

Rruga ime e programuesit filloi, mjerisht, vonë. Kam hasur në programim vetëm në universitet (me Paskal). Kjo për faktin se shkolla ku unë ndoqa, për fat të keq, nuk mund të më jepte as njohuritë më primitive në këtë fushë. Por duke pasur parasysh faktin që isha i angazhuar në matematikë të Olimpiadës, menjëherë fillova të përparoj në programim. Jo menjëherë, por prapë vendosi të ndërmarrë një hap drejt zhvillimit industrial. Për 6 muaj kam studiuar gjithçka që kam nevojë për të filluar kurset, dhe për momentin jam duke punuar si një zhvillues i javës.

"Programimi duhet të mësojë për jetën"

Dmitry Tulupov, Kryesues i Zhvillimit të Uebit:

E gjitha varet nga specializimi i zgjedhur. Në fund të fundit programimi duhet të mësojë gjatë gjithë jetës sime . Ndërsa kërkohet trainim dhe rikualifikim i vazhdueshëm ... Ndërsa përditësimet vazhdimisht dalin, krijohen biblioteka të reja, shfaqen gjuhë të reja programimi. Kuptohet, ju duhet të mësoni të vazhdoni me teknologjitë e përparuara. Kishte një teknologji të re në internet - studioi atë.

Për më tepër, bibliotekat përbëhen nga një milion funksione të ndryshme, dhe studimi i tyre në një periudhë të shkurtër kohore thjesht nuk është fizikisht e mundur.

Për shembull, unë kam programuar që prej vitit 2009, mbase pak më herët. Së pari, fillova duke krijuar faqe të thjeshta html dhe paraqitje tabelare. Pastaj gradualisht filloi të mësojë CSS, JavaScript dhe PHP. Pastaj ne shkuam të gatshëm CMS (Content Management System), programet dhe modulet e tyre programuese për këto sisteme. Pas kësaj, unë kuptova plotësisht kornizat e ndryshme të PHP-së etj. Tani ka shumë teknologji. Aplikuar dhe e re, e kërkuar dhe e harruar. Kuptohet, është e pamundur të dini gjithçka. Por ne duhet të përmirësohemi dhe të përpiqemi për njohuri të reja.

Këtu është gjithashtu shumë e rëndësishme të merret parasysh se çfarë kuptohet me fjalën "programues". Kjo ka të bëjë me mënyrën e luajtjes së një instrumenti muzikor. Ka nga ata që luajnë 3-4 akorde deri në 5 fret dhe e quajnë veten kitarist, dhe ka nga ata që janë në gjendje të kryejnë në mënyrë të përsosur tërë diskografinë e Hendrix, por në pyetjen "a mund të luani?" Ata do të përgjigjen: "mirë, kështu që unë luaj pak pak "...

Pra me programim. Për shembull, në momentin që mund ta quaj veten programues. Por ka shumë të ngjarë, kolegët, studentët dhe personat e tjerë të përfshirë duhet të ju telefonojnë. Mbi të gjitha, edhe nxënësit e shkollës që programojnë në gjuhë "fëmijë" tani mund ta quajnë veten programues.

"Pa trajnim të vazhdueshëm, aftësitë tuaja shpejt bëhen të vjetëruara"

Alexander Stashkevich, inxhinier softuerësh:

Nëse fjalët "bëhen programues" nënkuptojnë gjetjen e një pune, atëherë para së gjithash duhet të zotërosh njohuritë themelore në drejtimin e zgjedhur.

Ka disa mënyra për të studiuar (jo në universitet në Fakultetin e Teknologjisë së Informacionit):

  1. vetë-arsimimi;
  2. Mentor;
  3. Kurse.

Nëse flasim programim vet-studimi nga e para , shumë varet nga interesi i personit për të mësuar. Në internet mund të gjeni shumë materiale që do t'ju lejojnë të zotëroni njohuritë themelore në fushën e zgjedhur. Kjo periudhë ndryshon shumë në kohë (nga 2 javë në 3 muaj). Pas kësaj, dhe më mirë paralelisht me studimin, duhet të filloni të bëni projektin tuaj, interesant për veten tuaj, pasi të mësuarit pa praktikë nuk sjell efektin e dëshiruar.

Me zhvillimin e projektit, personi vazhdimisht do të mësojë dhe përmirësojë cilësinë e kodit. Korniza kohore e kësaj faze është shumë e personalizuar, për disa projekte mund të zgjasë 1-2 javë, dhe për disa - nja dy muaj. Duke publikuar një (2-5 muaj), dhe mundësisht disa (3-10 muaj) projekte, mund të shkoni të kërkoni punë.

Këshilltari, natyrisht, shpejton procesin e të mësuarit. Ai tregon gabime dhe fusha në të cilat studentit i mungon dija. Ndoshta ai madje do të ndihmojë në kërkimin e projektit / punës së parë.

Kalimi i kurseve (zakonisht nga 2 deri në 6 muaj) do ta mësojë një person të zgjidhë një detyrë specifike, dhe të gjitha njohuritë e tij do të kufizohen në këtë detyrë të veçantë (A deri në B, nëse flasim për trajnime afatshkurtra). Nëse, pas përfundimit të kursit, një person nuk gjen menjëherë një punë ose fillon të marrë pjesë në një projekt interesant, një trajnim i tillë nuk do të ketë efekt. Në të vërtetë, në programim, si në çdo profesion tjetër, pa trajnime të vazhdueshme, aftësitë tuaja shpejt bëhen të vjetëruara.

Nëse flasim për arsimin e lartë klasik, universiteti kërkon shumë më shumë kohë për të studiuar, por duhet t'i japë një gamë më të gjerë aftësish. Kjo diapazon është e gjerë, por jo gjithmonë jep njohuri të thella në fusha të veçanta. Duke folur përafërsisht, pas kursit të dytë duhet të zgjidhni një drejtim interesant për veten tuaj dhe të thelloni njohuritë tuaja, të zhvilloni aftësi në të.

A është e mundur për të marrë këtë njohuri pa kaluar 4 vjet? Nëse në fillim të studimit një person tashmë ka zgjedhur drejtimin e zhvillimit të tij, atëherë ai do të shpenzojë shumë më pak kohë për të kaluar programet universitare që i duhen. Universiteti, në fund të fundit, përveç funksioneve arsimore, zhvillon një personalitet në një person. Dhe kjo kërkon kohë gjithashtu.

"Edhe një artist mund të bëhet programues."

Evgeny Vishnevsky, zhvillues i faqeve në internet, shef i studios në internet:

Unë mendoj se nuk ka ndonjë periudhë kohore specifike për tu bërë programues. Pyetja është kush dhe çfarë është në këtë koncept. Kjo është, nëse dikush beson se një programues është dikush që ka një diplomë të arsimit të mesëm të specializuar ose të lartë, ku specialiteti "teknik-programues" ose "inxhinier-programues" është i regjistruar, atëherë, me siguri, periudha e studimit në akademik institucion, nëse merrni dikë që me të vërtetë mund të konsiderohet programues - me siguri duhet të mësoni gjithë jetën tuaj.

Ajo që kam studiuar në universitet në vitin e 1, në 5, është bërë prej kohësh e parëndësishme. Për shembull, kur isha student i 2-3 kurseve, Steve Jobs prezantoi iPhone-in e parë, dhe kur mbarova universitetin - smartphone tashmë ishte një gjë e zakonshme. Kjo është fusha në të cilën gjithçka po ndryshon shumë shpejt, kështu që ju duhet të mësoni vazhdimisht.

Nuk mendoj se për momentin vetëm për të ulur dhe shkruar kod, duhet të keni një arsim të mesëm të lartë apo edhe të specializuar. Unë kisha artistë të njohur që u bënë programues. Ata ishin të angazhuar në grafikë, pikturë dhe më pas vendosën që nuk ishte më interesante për ta dhe u bënë programues. Kjo do të thotë, ata kanë përfunduar kurse gjysmë-vjeçare dhe si rezultat ata punojnë si programues në kompani shumë më të mëdha. Por pyetja është e ndryshme: cilat detyra mund të zgjidhin këta njerëz? Vetëm ulur dhe shkrim kod ... me aftësi të tilla dhe nivelin e trajnimit ata nuk do të jenë në gjendje të kualifikohen për paga më të larta se 2,000 dollarë në vendin tonë.

në përgjithësi, Tregu Bjellorusisht fillimisht u zhvillua si një outsourcing për Perëndimin. Dmth, ka djem që marrin para të mëdha, japin porosi për bjellorusët, dhe këta të fundit vetëm ulen dhe kodojnë. E gjithë ekspertiza atje, në Bjellorusi, programuesit thjesht kryejnë veprime mekanike. Tani ky vektor po zhvendoset pak, madje provimi po shkon kryesisht në Bjellorusi. Ka "gjërat" më moderne - rrjetet nervore, inteligjencën artificiale. Kemi shumë startup që janë përqendruar në atë. Dhe atje të gjithë djemtë kanë një minimum të arsimit të lartë inxhinierik. Mbi të gjitha, ata vërtet kanë nevojë për këtë njohuri: statistika, analiza matematikore etj., Me teorinë e probabilitetit ata duhet të jenë të paktën të njohur. Dhe këta janë gjithashtu programues.

Por nga ana tjetër, ekziston një shok i kushtëzuar që shkruan në uebfaqe në shtëpi në gjunjë (pa marrë parasysh sa cilësi janë), por ai gjithashtu e konsideron veten një programues. Megjithëse pashë tre mësime video, mësova se si të vendosja CMS dhe të shtoja fotografi në të. Si rezultat, ai rezulton në sit. Dhe ai është gjithashtu një programues.

Koha e përgatitjes është shumë e vështirë për t'u vlerësuar. Por nëse vlerësoni një profesion për kohën që duhet për të hyrë në të, mënyra më e shkurtër është për zhvilluesit e uebit (edhe nëse nuk merrni parasysh ata që mjeshtërojnë teknologjinë brenda dy ditësh duke përdorur mësime video), është për ata që punojnë me ueb-in e PHP. Për shkak se vetë kjo gjuhë është e thjeshtë, ajo ka një komunitet të madh zhvilluesish, ka shumë libra, video mësimore, kurse dhe shumë më tepër. Fusha më programuese që kërkon kohë, do të jetë, mendoj, vetëm e njëjta sferë e inteligjencës artificiale dhe rrjeteve nervore, sepse përveç njohurive të mira në programim, nevojiten edhe njohuri të thella në matematikë.

Në çdo rast, unë besoj se nëse ka një dëshirë, një person mund të bëhet një programues i mirë. Përsëri, kujtoni mikun e artistit. Edhe me një edukim "lirik", një person mund të kuptojë një profesion. Ndoshta do të jetë më e vështirë për shkak të mungesës së një baze teknike, njohuri të specializuara. Por atëherë nuk e shoh problemin.

"Jo të gjithë njerëzit që kanë mbaruar një universitet në specialitete programues nuk përfundojnë duke u bërë programues"

Alexey, zhvillues i frontend:

Para së gjithash, gjithçka varet nga njohuritë themelore në Shkencat Kompjuterike. Kjo është një arkitekturë kompjuterike, njohuri për mënyrën se si bëhen llogaritjet dhe të ngjashme. E dyta është nga një kuptim themelor i bazave të programimit, sepse disponueshmëria e këtyre njohurive mund të shkurtojë shumë rrugën e të bërit programues.
Sasia e kohës së kaluar gjithashtu varet shumë nga fusha e lëndës në të cilën dëshironi të bëheni programues. Meqenëse mund të keni nevojë për njohuri shtesë në këtë fushë mjaft lëndore: biologji, fizikë + matematikë, inteligjencë artificiale, blockchain, grafika kompjuterike, etj.

Natyrisht, gjithçka varet kryesisht nga personi që mëson. Nga aftësia e tij për të studiuar veten, interesin, nivelin e inteligjencës, në fund. Për më tepër, korrektësia e qasjes ndaj mësimit është e rëndësishme. Konsideron se sa sistematik është, nëse një person kërcen nga njëri tek tjetri dhe të ngjashme.

Cilësia e njohurive, natyrisht, gjithashtu varet drejtpërdrejt nga sasia e kohës që një person investon në të mësuar. Dikush mund t'i kushtohet programimit për 2 orë një herë në dy ditë, dhe dikush mund të ulet për 12 orë në ditë. Dhe të gjitha këto së bashku mund të bëjnë me mend periudha të ndryshme trainimi.

Në fund të fundit, gjithçka varet nga fakti se koha është diçka që është e vështirë të vlerësohet. Mund të thuash, në një gjuhë programimi, që të bëhet Junior Developer është i mundur për 1 vit . Thjesht si ta gjykoni këtë si duhet? Në fund të fundit, për këtë qershor, për shembull, u mor për ca punë një, por në 20 vende të tjera ku nevojitet qershor, nuk e bënë. Kështu statistikisht, ai nuk ishte veçanërisht i nevojshëm nga tregu.

Për më tepër, aftësitë e programimit nuk janë aftësitë e vetme që kërkohen nga një programues. Sepse ekzistojnë gjithmonë të gjitha llojet e "gjërave" të lidhura: bazat e të dhënave, faqosja, sistemet e radhëve, një lloj animacioni, sistemet e kontrollit të versionit, sistemet e vendosjes, teknologjitë e reve dhe kështu me radhë. Kjo do të thotë, ky nuk është programim mjaft, por një zhvillues i mbështetur nga java nuk është i nevojshëm nga askush pa dijeninë e të dhënave.

Në përgjithësi, është shumë e vështirë të vlerësohet se sa kohë duhet për tu bërë programues. Gjëja kryesore është të kujtohet gjëja sakramentale: jo të gjithë njerëzit që mbaruan shkollën e mesme në specialitete programore, si rezultat, bëhen programues.

Gjëja kryesore është të kujtohet gjëja sakramentale: jo të gjithë njerëzit që mbaruan shkollën e mesme në specialitete programore, si rezultat, bëhen programues


Por, a ndryshojnë kushtet e trajnimit të programuesve, aq sa themi kirurgët?
Pra, sa kohë duhet për tu bërë programues - një ditë, ose mbase një jetë?
A është e mundur për të marrë këtë njohuri pa kaluar 4 vjet?
Por pyetja është e ndryshme: cilat detyra mund të zgjidhin këta njerëz?
Thjesht si ta gjykoni këtë si duhet?