19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

„Треба да научите цел живот“. Колку време ќе трае за да станете програмер?

  1. „Одбројувањето започнува на клупата на училиштето“
  2. „Програмирањето треба да научи за живот“
  3. „Без постојана обука, вашите вештини брзо стануваат застарени“
  4. „Дури и уметник може да стане програмер“.
  5. „Не сите луѓе кои имаат завршено универзитет во програмски специјалитети, не стануваат програмери“

Програмер е професија која бара посебно знаење и вештини. Практично на кое било професионално поле треба да студирате и подобрите пред да станете специјалист - пишува КВ.Б. Но, дали условите за обука на програмерите се разликуваат онолку колку што, да речеме, хирурзите? На крајот на краиштата, има хирурзи на клиниките, а има и во болниците - оние кои оперираат. И време да се стане оперативен хирург треба многу пати повеќе.

Програмерите се исто така различни: дипломирани и самоучени, веб-развивачи, развивачи за Android и iOS, 1C програмери, софтверски инженери и сл. Па, колку време е потребно за да станете програмер - еден ден, или можеби цел живот?

„Одбројувањето започнува на клупата на училиштето“

Дмитриј Раковец, развивач на Java:

Не е можно да се одговори на ова прашање недвосмислено, бидејќи времето за подготвување програмер зависи од неколку параметри: трудоубивост и способности. Имајќи ги во соодветна мерка, за една година можете да научите програмски јазик и потребните технологии. На излезот добиваме почетник развивач.

Ако зборуваме за Програмерот (со голема буква Р), кој може да извлече проект на неговите рамена, тогаш тука можете да додадете уште два параметра: посветеност на она што го прави една личност и основата утврдена во училиште или универзитет. Тоа е, генерално, одбројувањето започнува на клупата на училиштата.

Сепак, вреди да се напомене дека ова знаење сè уште не е доволно. За да станете успешен програмер, дефинитивно треба да вежбате повторно, да научите нешто ново и веднаш да го искористите.

Ако се приближиме кон прашањето за квалитетот на работата, овде, како и во спортот, постои логаритамски раст на индикаторите. Односно, секоја година зголемувањето на квалитетот на извршената работа станува сè помало. Па, пазарот, се разбира, ја поставува шипката за квалитет, по што кандидатот ќе добие одредена понуда.

Мојот програмски пат започна, за жал, доцна. Наидов на програмирање само на универзитет (со Паскал). Ова се должи на фактот дека училиштето каде што присуствував, за жал, не можеше да ми даде дури и најпримитивно знаење од оваа област. Но, со оглед на фактот дека бев ангажиран во математика во Олимпијада, веднаш започнав да напредувам во програмирањето. Не веднаш, но сепак одлучи да направи чекор кон индустрискиот развој. За 6 месеци студирав сè што ми требаше за да започнам со курсевите, а во моментот работам како Java-развивач.

„Програмирањето треба да научи за живот“

Дмитриј Тулупов, водечки веб-развивач:

Сето тоа зависи од избраната специјализација. Впрочем програмирањето треба да го научи целиот мој живот . Бидејќи се бара постојана обука и преквалификација ... Бидејќи постојано се појавуваат ажурирања, се создаваат нови библиотеки, се појавуваат нови програмски јазици. Разбирливо, треба да научите да бидете во чекор со напредните технологии. Имаше нова веб-технологија - ја проучуваше.

Покрај тоа, библиотеките се состојат од милион различни функции, а студирањето за нив за краток временски период едноставно не е физички можно.

На пример, јас програмирам од околу 2009 година, можеби малку порано. Прво, започнав со создавање едноставни HTML страници и распоред на табела. Потоа, тој постепено почна да учи CSS, JavaScript и PHP. Потоа, отидовме подготвени CMS (систем за управување со содржини), нивни модули за програмирање и програмирање за овие системи. После тоа, јас темелно разбрав различни PHP рамки и така натаму. Сега има премногу технологии. Применета и нова, барана и заборавена. Разбирливо, невозможно е да се знае сè. Но, ние мора да се подобриме и да се стремиме кон ново знаење.

Тука е исто така многу важно да се разгледа она што се подразбира под зборот „програмер“. Ова е за тоа како да се игра музички инструмент. Има такви што свират 3-4 акорди до 5-ти кавги и се нарекуваат гитаристи, а има и такви кои се во можност совршено да ја изведат целата дискографија на Хендрикс, но на прашањето „дали можете да играте?“, Тие ќе одговорат: „Па, па јас играм малку малку “...

Значи со програмирање. На пример, во моментот кога можам да се наречам програмер. Но, најверојатно, колегите, студентите и другите вклучени лица треба да ве повикаат. На крајот на краиштата, дури и учениците од училиштата кои програмираат на „детски“ јазици сега можат да се нарекуваат програмер.

„Без постојана обука, вашите вештини брзо стануваат застарени“

Александар Сташкевич, инженер за софтвер:

Ако зборовите „стануваат програмер“ значат работа, тогаш пред сè треба да ги совладате основните знаења во одбраната насока.

Постојат неколку начини за студирање (не на универзитетот на Факултетот за информатичка технологија):

  1. Самообразование;
  2. Ментор;
  3. Курсеви

Ако зборуваме програмирање самостојно учење од нула , многу зависи од интересот на лицето за учење. На Интернет можете да најдете многу материјал кој ќе ви овозможи да ги совладате основните знаења во одбраната област. Овој период варира многу во времето (од 2 недели до 3 месеци). После тоа, и подобро паралелно со студијата, треба да започнете да направите свој проект, интересен за себе, бидејќи учењето без вежбање не носи посакуван ефект.

Со развојот на проектот, лицето постојано ќе учи и ќе го подобри квалитетот на кодот. Временската рамка на оваа фаза е многу персонализирана, за некои проекти може да трае 1-2 недели, а за некои - неколку месеци. Со објавување на еден (2-5 месеци), и по можност неколку (3-10 месеци) проекти, можете да одите да барате работа.

Менторот, се разбира, го забрзува процесот на учење. Тоа укажува на грешки и области во кои ученикот нема знаење. Можеби тој дури ќе помогне во потрагата по првиот проект / работа.

Полагање курсеви (обично од 2 до 6 месеци) ќе учат на една личност да реши одредена задача, и целото негово знаење ќе биде ограничено на оваа конкретна задача (од А до Б, ако зборуваме за краткорочен тренинг). Ако, по завршувањето на курсот, лицето веднаш не најде работа или започне да учествува во интересен проект, таквата обука нема да има никаков ефект. Навистина, во програмирањето, како и во секоја друга професија, без постојана обука, вашите вештини брзо стануваат застарени.

Ако зборуваме за класично високо образование, на универзитетот му треба многу повеќе време за студирање, но треба да даде поширок спектар на вештини. Овој опсег е обемен, но не секогаш дава детално знаење во специфични области. Грубо кажано, после 2-ри курс треба да изберете интересна насока за себе и да го продлабочите знаењето, да развивате вештини во тоа.

Дали е можно да се добие ова знаење без да поминете 4 години? Ако на самиот почеток на студијата некое лице веќе одбрало правец на неговиот развој, тогаш тој ќе потроши многу помалку време на полагање на универзитетски програми што му се потребни. Универзитетот, на крајот на краиштата, покрај образовните функции, развива личност кај една личност. И ова исто така е потребно време.

„Дури и уметник може да стане програмер“.

Евгени Вишневски, веб-развивач, директор на веб-студио:

Мислам дека не постои специфичен временски период за да станете програмер. Прашањето е кој и што е во овој концепт. Тоа е, ако некој верува дека програмер е некој кој има диплома за средно специјализирано или високо образование, каде е регистриран специјалитет „техничар-програмер“ или „инженер-програмер“, тогаш, веројатно, периодот на студирање на академско институција, ако земете некој кој навистина може да се смета за програмер - веројатно треба да го научите целиот живот.

Она што го студирав на универзитетот на 1 година, на 5, одамна стана небитно. На пример, кога бев студент на 2-3 курсеви, Стив Jobsобс го претстави првиот iPhone, и кога завршив универзитет - паметниот телефон веќе беше обична работа. Ова е област во која сè се менува многу брзо, затоа мора постојано да учите.

Не мислам дека во моментот само за да седите и да напишете код, треба да имате повисоко, па дури и специјализирано средно образование. Имав познати уметници кои станаа програмери. Тие беа ангажирани во графики, сликање, а потоа одлучија дека тоа повеќе не е интересно за нив и станаа програмери. Односно, тие имаат завршено полугодишни курсеви и како резултат работат како програмери во многу прилично големи компании. Но, прашањето е различно: кои задачи можат да ги решат овие луѓе? Само седејќи и пишувајќи код ... со вакви вештини и ниво на обука нема да можат да се квалификуваат за плати над 2000 УСД кај нас.

Општо Белоруски пазар првично се развиваше како аутсорсинг за Западот. Тоа е, има момци кои добиваат големи пари, им даваат нарачки на Белорусите, а вторите само седат и кодираат. Целокупната експертиза таму, во Белорусија, програмерите едноставно вршат механички активности. Сега овој вектор веќе малку се менува, дури и испитувањето во голема мерка оди во Белорусија. Постојат најсовремени „работи“ - нервни мрежи, вештачка интелигенција. Имаме многу стартапи кои се фокусирани на тоа. И таму сите момци имаат минимум повисоко инженерско образование. На крајот на краиштата, навистина им е потребно ова знаење: статистика, математичка анализа и така натаму, со теоријата на веројатност тие треба да бидат барем запознаени. И овие се исто така програмери.

Но, од друга страна, постои условен другар кој пишува на веб-страниците дома на колена (без разлика кој квалитет се), но тој исто така се смета себеси за програмер. Иако гледав три видео упатства, научив како да ставам CMS и да додадам слики на тоа. Како резултат, тој излегува на страницата. И тој е и програмер.

Времето на подготовката е многу тешко да се процени. Но, ако процените професија до времето што е потребно за да ја внесете, најкраткиот начин е за веб-развивачите (дури и ако не ги земете предвид оние што јасподаруваат технологијата за неколку дена користејќи видео лекции), тоа е за оние кои работат со веб-страницата PHP. Бидејќи овој јазик сам по себе е едноставен, има голема заедница на развивачи, има многу книги, видео упатства, курсеви и многу повеќе. Најмногу одзема време од областа на програмирање ќе биде, мислам, исто истата сфера на вештачка интелигенција и нервни мрежи, затоа што покрај добро знаење во програмирањето, потребно е и длабоко знаење во математиката.

Во секој случај, верувам дека ако има желба, човек може да стане добар програмер. Повторно, запомнете го пријателот на уметникот. Дури и со „лирско“ образование, едно лице може да сфати професија. Можеби ќе биде потешко заради недостаток на техничка основа, специјализирано знаење. Но, тогаш не го гледам проблемот.

„Не сите луѓе кои имаат завршено универзитет во програмски специјалитети, не стануваат програмери“

Алексеј, развивач на предниот дел:

Како прво, сето тоа зависи од основните знаења во компјутерските науки. Ова е компјутерска архитектура, знаење за тоа како се прават пресметките и слично. Второ, од основно разбирање на основите на програмирање, бидејќи достапноста на ова знаење може во голема мера да го скрати начинот на кој станува еден програмер.
Износот на времето поминато исто така силно зависи од предметната област во која сакате да станете програмер. Како што можеби ќе треба дополнително знаење во оваа многу предметна област: биологија, физика + математика, вештачка интелигенција, blockchain, компјутерска графика и така натаму.

Секако, сè во голема мера зависи од личноста што учи. Од неговата способност за самостојно учење, интерес, ниво на интелигенција, на крајот. Покрај тоа, важноста на пристапот кон учење е важна. Зема предвид колку е систематски тоа, дали човекот скокнува од еден на друг и слично.

Квалитетот на знаењето, се разбира, исто така, директно зависи од количината на време што човек инвестира во учењето. Некој може да се посвети на програмирање 2 часа еднаш на секои два дена, а некој може да седи 12 часа на ден. И сето ова заедно може да направи разумно различни периоди на обука.

На крајот, сето тоа се сведува на фактот дека времето е нешто што е тешко да се процени. Може, да речете, да кажете дека на некој програмски јазик да станете Помлад развивач е можно 1 година . Само како да се суди ова правилно? На крајот на краиштата, овој јуни, на пример, беше однесен за некоја работа, но на 20 други места каде е потребен јуни, не го сторија тоа. Така статистички, тој не беше особено потребен на пазарот.

Покрај тоа, вештините за програмирање не се единствените вештини што ги бара програмерот. Затоа што секогаш има секакви поврзани „работи“: бази на податоци, распоред, системи на редови, некаква анимација, системи за контрола на верзии, системи за распоредување, технологии на облак и така натаму. Тоа е, ова не е прилично програмирање, но развивач на Java-заднина не е потребен од никој без знаење за бази на податоци.

Во принцип, многу е тешко да се процени колку време е потребно за да станете програмер. Главната работа е да се потсетиме на пожртвуваната работа: не сите луѓе кои завршиле средно училиште во специјалитети за програмирање на крајот стануваат програмери.

Главната работа е да се потсетиме на пожртвуваната работа: не сите луѓе кои завршиле средно училиште во специјалитети за програмирање на крајот стануваат програмери


Но, дали условите за обука на програмерите се разликуваат онолку колку што, да речеме, хирурзите?
Па, колку време е потребно за да станете програмер - еден ден, или можеби цел живот?
Дали е можно да се добие ова знаење без да поминете 4 години?
Но, прашањето е различно: кои задачи можат да ги решат овие луѓе?
Само како да се суди ова правилно?