19.08.2016, 15:37:31
Войти Зарегистрироваться
Авторизация на сайте

Ваш логин:

Ваш пароль:

Забыли пароль?

Навигация
Новости
Бизнес план кредитного потребительского
Финансовый рынок нашей страны довольно развит, что в общем-то характерно для государств всего мира с развитыми или развивающимися экономики. Но потребности в финансовых услугах все равно, в значительной

Бизнес онлайн от сбербанка
Услуга Сбербанк бизнес онлайн от Сбербанка России – это новая, уникальная и, несомненно удобная возможность для предпринимателей и юридических лиц управлять своими счетами в банке, а также проводить необходимые

Архив новостей
Реклама
Календарь событий
Right Left

Видови на широкопојасен интернет врска. Што е широкопојасен интернет врска

 1. Што е широкопојасен пристап до Интернет?
 2. Предности на пристапот до широкопојасен интернет
 3. Интернет со голема брзина
 4. Видови на широкопојасна врска
 5. Разновидност на широкопојасен пристап до Интернет
 6. Перспективи на широкопојасен интернет
 7. Широкопојасен интернет како корпоративна врска
 8. Широкопојасен интернет VSAT пристап до Интернет
 9. Широкопојасен пристап до Интернет користејќи технологија 3G / 4G
 10. Пристап до широкопојасен интернет преку врска со оптички влакна

Со развојот на ИТ-технологиите, пристапот до Интернет станува сè побарувачка, со што се појави потребата од нови методи за поврзување, кои станаа широкопојасен пристап до Интернет. Со доаѓањето на брз Интернет, корисниците имаат повеќе можности со минимална цена.

Што е широкопојасен пристап до Интернет?

Се разбира, на многумина Нетизени им беше потребна потреба од голема брзина и висококвалитетна комуникација, а најдобро од сè, неограничено. Секој страствен посетител на Интернет сонува за неограничен сообраќај и можност за мала такса да ги добие потребните информации.

Пристап до широкопојасен интернет ќе помогне да се задоволат сите потреби на корисниците на Интернет, тој е дизајниран да обезбеди пристап до мрежата и активно се користи од давателите на услуги, операторите за IP телефонија, мобилни комуникации и други организации.

Широкопојасен пристап до Интернет подразбира можност не само пристап до мрежата со голема брзина, туку и пренос на податоци од компјутер. Ова е фундаментална разлика од Интернет со користење на модем. Вториот работи на принципот на претплатничка линија и е ограничен на пренос од 56 kbps. Широкопојасен интернет е 40 пати поефикасен - до 2 Mbit / s.

Предности на пристапот до широкопојасен интернет

Неодамна, главниот беше пристапот за бирање преку телефонирање модем и телефонска линија, но пристапот до модем е веќе застарен затоа што ја блокира телефонската линија, што не е секогаш погодно. Интернет со голема брзина Му недостасува овој недостаток, бидејќи не влијае на линијата.

Главната предност на широкопојасниот пристап, покрај брзото пренесување на податоците, е стабилно соединение со мрежата и можноста за „двонасочна комуникација“ што ви овозможува да примате и испраќате податоци со голема брзина и во двете насоки.


Главната предност на широкопојасниот пристап, покрај брзото пренесување на податоците, е  стабилно соединение  со мрежата и можноста за „двонасочна комуникација“ што ви овозможува да примате и испраќате податоци со голема брзина и во двете насоки

Давателите можат да понудат DSL користејќи дигитална телефонија како широкопојасен пристап, иако овој метод овозможува подобрување на брзината на Интернет, но се заснова на употреба на истата телефонски линии со бакарни жици. Неговата предност лежи само во паралелното работење на телефонот и Интернетот.

Технологиите за широкопојасен пристап до Интернет се засноваат врз употребата на која се извршуваат огромен спектар на други функции и сателитски комуникации. Денес е најперспективно и сигурен начин трансфер на податоци.

Интернет со голема брзина

Способноста на корисник на Интернет да прима и пренесува податоци со различна содржина со голема брзина го прави животот многу поудобен. Не може да се наведат сите можности за пристап до широкопојасен интернет, главни се набавки преку Интернет, апликации, резервации на билети, мрежни карти и многу повеќе.

Широкопојасните услуги вклучуваат дигитална телевизија, говорни податоци и далечинско складирање на податоци.

ББА, без сомнение, може да го трансформира целиот Интернет. Останува да се испитаат апликациите на овој пристап, што ќе помогне да се ослободи целиот потенцијал.


Видови на широкопојасна врска

 • Wичен пристап - базиран на кабелски технологии за пристап, како што е Етернет.
 • Безжичен широкопојасен интернет - базиран на безжична технологија како радио-етернет.

Разновидност на широкопојасен пристап до Интернет

1 Широкопојасна врска на Интернет преку ВСАТ.

Ова е метод за пристап со кој корисничката опрема е поврзана со мала сателитска земја, која е поврзана со канали со голема брзина, преку кои се разменуваат податоци со сателит на

На тешко достапните места, овој вид Интернет е скоро единствената алка за светот.

2. Широкопојасен пристап до Интернет користејќи технологија 3G / 4G.

Интернет 4G е поевтино од претходната врска, па затоа е повеќе логично да го изберете, доколку имате, се разбира, таков избор. Ако има или прва опција или втора, тогаш треба да бидете задоволни со пристапот што е достапен.


Неразумно е да се инсталираат мрежи за пристап до 3G / 4G на оддалеченост од повеќе од 20-30 км од станбени области, затоа, териториите со кои живеат слабо треба да бидат управувани од ВСАТ.

3. Голем брз пристап до Интернет преку оптички влакна.

Пристапот преку фибер-оптичка комуникациска линија користи e / m зрачење на оптичкиот опсег како носач на сигналот и оптички транспарентни влакна како системи за водење.

Главната предност на врските со оптички влакна е тоа што линиите не подлежат на мешање на e / m и не се достапни за неовластена употреба.

Перспективи на широкопојасен интернет

Широкопојасен пристап до Интернет, секако, има големи изгледи, затоа што на корисниците на Интернет им е се поголема потреба од брз пристап. За оваа намена се користат кабелски и телефонски мрежи. На пазарот на Руската Федерација, најчестиот и ветувачки метод за широкопојасен пристап е ADSL технологијата, за која се користат телефонски мрежи. Осврнувајќи се на оваа технологија, корисникот може да користи Интернет, додека има некупирана телефонска линија.


Сепак, голем дел од пазарот кој обезбедува брз пристап е окупиран од домашните мрежи ETTH. Back рбетот со оптички влакна е поврзан со корисникот, а инсталирани се прекинувачи на Етернет. Во споредба со ADSL, овој метод бара многу време и пари за да изврши жици во просторијата, но на корисниците им обезбедува најголема брзина.

Широкопојасен интернет како корпоративна врска

Зошто широкопојасен интернет е од суштинско значење за решавање на деловните проблеми? Бидејќи обезбедува гарантирано голема брзина тоа заштедува време. И ова е многу важен момент во современиот свет.

Не само што брзината е индикатор што вреди да се избере пристап до широкопојасен интернет. Многу е важно да се обрне внимание на квалитетот. Пристапот до широкопојасен интернет не подлежи на апсолутно никакви паузи во комуникацијата, беа исклучени и други проблеми со коишто требаше да се соочат корисниците на други типови мрежни врски. Исто така, заштедува нервни клетки.


Исто така, заштедува нервни клетки

Интернет со голема брзина е неопходен во работата на фирмите, тоа ќе помогне да се организира непречено функционирање не само на секој поединечен вработен, туку и на компанијата како целина, и ова е навистина важен плус.

Така, можеме да заклучиме дека во организацијата на брз пристап до Интернет широкопојасниот интернет игра незаменлива улога. Без разлика дали станува збор за употреба на индивидуални претплатници или корпорации, иднината за широкопојасен пристап е тешко да се расправа со.

Широкопојасен интернет врска

Протокол за точка до точка преку Етернет се користи за создавање привремени, динамични врски со широкопојасен интернет. Ако IP адресата на вашата Интернет врска е динамична, тоа значи дека Интернет-провајдерот ви доделува нова IP адреса секој пат кога ќе се поврзете. Протоколот PPPoE ја поедноставува оваа врска со испраќање на вашето корисничко име и лозинка. Повторно, направете го ова само ако немате рутер што би го сторил ова.

Никогаш не користете софтвер обезбеден од вашиот Интернет провајдер за да се поврзете преку PPPoE. Наместо тоа, користете ја постапката опишана овде.

За да поставите PPPoE врска, отворете го Центарот за мрежи и споделување и кликнете на врската за нова врска или мрежа (Поставување врска или мрежна врска) под активните врски. Изберете Поврзи се на Интернет и кликнете на копчето Следно. Изберете голема брзина (со PPPoE) (Широкопојасен интернет PPPoE), внесете го вашето корисничко име и лозинка обезбедени од вашиот интернет провајдер и овозможете ја опцијата Запомни ја оваа лозинка. Внесете име за врската (што и да сакате) и кликнете на копчето Поврзи.

Подоцна можете да се поврзете користејќи го Поврзувачот со мрежен скокачки прозорец или да ја менувате оваа врска во прозорецот Мрежни врски.

  Широкопојасен пристап до Интернет - Широкопојасен пристап до (ББА) пристап до Интернет-ресурси (наспроти пристап до dial-up со користење на модем и јавна телефонска мрежа) ... Извор: Владата на Москва Ред од 22.10.2010 година N 2215 RP О ... ... Официјална терминологија

  Методи и средства со кои корисниците се поврзуваат на Интернет. Содржина 1 Историја 2 Видови медиуми со Интернет ... Википедија

  Интернетот во Финска е еден од најразвиените во светот. Содржина 1 Историја 2 Широкопојасен интернет 3 интернет провајдери ... Википедија

  - (понекогаш само давател на услуги; од англиски јазик. Давател на услуги на Интернет, аб. ISP Интернет-провајдер на услуги) организација која обезбедува услуги за пристап до Интернет и други услуги поврзани со Интернет. Основни услуги до основни услуги ... ... Википедија

  - (руски јазик Интернет, руски Интернет, исто така Интернет) дел од Интернет на руски јазик. Се дистрибуира на сите континенти, вклучително и Антарктикот, но најмногу е концентриран во ЗНД и особено во Русија. Домени со голем дел ... ... Википедија

  Пристапот до Интернет во Шведска за приватни корисници главно се организира преку кабелски канали со брзина од 128 kbps до 100 Mbps и преку ADSL. Исто така, постојат мрежи поврзани преку Етернет преку линиите на бакар и оптички влакна. Најголем ... ... Википедија

  Постојат многу посреднички компании во Белорусија кои обезбедуваат услуги за пристап до Интернет и на поединци и на корпоративни клиенти. На 1 февруари 2010 година, Претседателот на Република Белорусија ја потпиша „Уредбата бр. 60“ за мерките за ... ... Википедија

  Еирком, најголемата телефонска компанија во Ирска, започна да распоредува широкопојасен пристап до Интернет во 2002 година. Во моментов, постојат повеќе од 85 даватели на услуги на Интернет во земјата. Inhabitantsителите на земјата имаат широк ... ... Википедија

Мобилниот широкопојасен интернет моментално користи мобилна технологија WCDMA / HSPA (генерација 3.5G), HSPA + (генерација 3,75G). Исто така се користат 4G технологии: WiMax и LTE.

Широкопојасен интернет VSAT пристап до Интернет

Интернетот преку VSAT е метод за пристап до Интернет, во кој крајната корисничка опрема е поврзана со мала сателитска земја (МЗССС, всушност, претплатничка VSAT терминал), која, пак, комуницира со сателитот во геостационарна орбита . Сателитот ги пренесува податоците на централната станица за комуникација со сателитска земја (CZSSS, всушност, операторската станица), која веќе е поврзана со копнени брз Интернет-канали.

Во моментов, широкопојасен пристап до Интернет заснован на VSAT технологијата најде примена и во оддалечените експедиции за геолошко истражување и кај одделни домаќинства. Општо земено, за оддалечени и ретко населени места, сателитскиот интернет е скоро единствената реална можност за обезбедување висококвалитетна комуникација со надворешниот свет - брз интернет и IP телефонија.

Широкопојасен пристап до Интернет користејќи технологија 3G / 4G

Покрај тоа, брз пристап до Интернет може да се изврши со употреба на технологија 3G / 4G. Ако треба да изберете помеѓу Интернет користејќи 4G технологија, на пример, LTE Advanced или WiMax и Интернет користејќи VSAT технологија, тогаш можете да ја користите следнава логика. 4G-Интернет најверојатно ќе биде поевтин од VSAT-Интернет во блиска иднина, така што ако има врска од четврта генерација (т.е. 4G) каде се наоѓа наменетиот Интернет-корисник, тогаш вреди да се избере 4G-Интернет. Ако не, тогаш, природно, треба да користите сателитски Интернет базиран на VSAT-технологија.

Значи, излегува дека кога четвртата генерација на комуникација ќе ја опфати целата територија, која не е опфатена со линии за комуникација со оптички влакна (FOCL), нема да биде потребен VSAT-Интернет? Најверојатно, ова нема да се случи. Факт е дека од економските пресметки произлегува дека 3G / 4G мрежите едноставно не се профитабилни за изградба на растојание од повеќе од 20-30 километри од густо населените области. Затоа, огромните области со мала густина на населението, очигледно, во блиска блиска иднина ќе останат „веродостојност“ на пристапот до Интернет преку ВСАТ.

Пристап до широкопојасен интернет преку врска со оптички влакна

Исто така брз пристап до Интернет може да се обезбеди преку оптички влакна. Разгледајте ја оваа технологија подетално. Фибер-оптичка комуникациска линија (FOCL) е канал за пренос на податоци што користи електромагнетно зрачење на оптичкиот (близу инфрацрвениот) опсег како носител на информативен сигнал, и оптички транспарентен влакна (изработен од стакло, кварц, итн.) Како системи за водење. Ласерот се размножува во такво влакно, постојано се рефлектира од влакната обвивка како резултат на феноменот на тотално внатрешно рефлексија на електромагнетни бранови на интерфејсот помеѓу диелектриците со различни индекси на рефракција.
Ниското слабеење на светлината во оптичко влакно овозможува употреба на комуникација со оптички влакна на значителни растојанија без употреба на засилувачи. Линиите за комуникација со оптички влакна се ослободени од електромагнетно мешање и тешко се пристапуваат за неовластена употреба: технички е исклучително тешко да се пресретне сигналот што се пренесува преку оптички кабел без да се забележи. Покрај тоа, поради високата фреквенција на превозникот и широките мултиплексивни способности, капацитетот на FOCL е многу пати поголем од капацитетот на сите други комуникациски системи и може да се мери со терабити во секунда.

Ако во одредена област, линиите за комуникација со оптички влакна (FOCL) веќе се подготвени, тогаш за пристап до Интернет подобро е да ги изберете во повеќето случаи. Исклучок се неколкуте случаи во кои е непрактично да се заврши изградбата на копнени линии - жични или безжични (на пример, линии за радио реле) - за некои технички и / или организациски причини. Ако нема влакна со оптички влакна и 4G-Интернет, тогаш, се разбира, треба да користите VSAT.

Значи, излегува дека кога линиите со оптички влакна ја покриваат целата територија на земјата, нема да има простор за ВСАТ? Можеби така. Но, во блиска иднина, ова не е јасно очекувано: според економските пресметки, поволно (економично) е да се притиска „оптиката“ само во густо населените области. Во нивна близина, како што веќе споменавме, профитабилно е да се изградат мрежни комуникациски мрежи 3G / 4G. Но, надвор од овие населби не е профитабилно да се изгради какви било влакна или 4G. Уште еднаш, препорачливо е да им обезбедите на овие огромни територии Интернет користејќи VSAT технологија.

Компанијата Ројалком има богато искуство во организирање на широкопојасен пристап до Интернет преку разни, најоптимални канали за комуникација во овој конкретен случај.

Што е широкопојасен пристап до Интернет?
Што е широкопојасен пристап до Интернет?
Значи, излегува дека кога линиите со оптички влакна ја покриваат целата територија на земјата, нема да има простор за ВСАТ?