Навигация
Новости
Архив новостей
Календарь событий
Right Left

Висунутий на «Оскар» від Вірменії фільм «Спітак»: рецензія і трейлер

Гряде тридцятиріччя вірменського землетрусу. Для багатьох радянських людей ця трагедія пов'язана з особистими спогадами. Я, наприклад, пам'ятаю, як ми жили в сусідньому Баку, в місті щосили йшла війна, вірменське і російськомовне населення охоронялося радянськими танками. Втративши надію на мир в рідному місті, наша сім'я зважилася на переїзд. 5 грудня ми купили 8 квитків до Вірменії, а 7 грудня там стався страшний землетрус. Біда нас минула, але і їхати було більше нікуди ...

Події тридцятирічної давності, ймовірно, до сих пір відгукуються в серці багатьох. Чим інакше пояснити, що Мінкульт деякий час назад виділив кошти на виробництво відразу двох фільмів про катастрофу? Два роки тому вийшла в прокат картина Сарика Андреасян «Землетрус», яка зібрала хорошу касу. Олександр Котт не приховує, що йому важливо було ознайомитися зі стрічкою конкурента. Подивившись, зрозумів, що знімає інше кіно і зітхнув з полегшенням.

фільм Котта «Спітак» дійсно вийшов іншим - лаконічним, строгим. В основі сюжету - історія чоловіка на ім'я Гор. Виїхавши в пошуках кращого життя в Росію, він залишив у Спітаку батьків, дочка і жінку Гоар, яка любила його з самого дитинства. А тут землетрус. Гор зривається, їде в рідні місця і бачить, що місто стертий з лиця землі. Весь фільм по суті - це пошуки героя своїх близьких. Він власними руками розгрібає завали, лягає поперек дороги, перекриваючи шлях військовим, намагаючись отримати від них допомогу. І згадує ті чудові світлі дні, коли він об'ївся в погребі маминим варенням, коли тримався за руки з Гоар ... Перелом у свідомості, почуття провини, розуміння, що ти зрадив все найважливіше в житті, обмінявши на ілюзію щастя і успішності, приходять до героя поступово. Акторові Лернік Арутюняну вдається показати цей важкий повернення до себе, до витоків сповна. Він грає скупо, але точно.

Він грає скупо, але точно

Лернік Арутюнян у фільмі «Спітак»

Знімаючи «Спітак», Олександр Котт зіткнувся з «труднощами перекладу»: Лернік і інші актори (а в фільмі в основному вірменські виконавці) погано говорять по-російськи. Арутюнян підключив транслейтер в телефоні, і все, що говорилося на майданчику, перекладав для себе. Але режисер вважає, що це навіть було зайве: професіонали здатні вгадувати фальш по одній інтонації, що, власне, Котт і робив. На кастингу актори розповідали історії про землетрус - майже кожен втратив в катастрофі рідню. Багато зі спогадів і увійшли фільм. Є там несамовиті сцени: наприклад, піднімають під час розчищення завалів дах школи - а внизу за партами сидять мертві діти ... Багато в ті дні отримували інфаркти, божеволіли - і це теж показано в фільмі.

Ще одним яскравим документальним епізодом картини стала розповідь про начальника в'язниці. Під свою відповідальність він випустив на свободу зеків - щоб допомагали розчищати завали. Закінчивши роботи, всі ув'язнені повернулися до в'язниці. Тому що ... ну а як можна обдурити при таких обставинах?

Олександр Котт визнається, що зняв кіно не просто про 7 грудня 1988, а про Батьківщину і дружбу народів. Звучить пафосно, майже пропаґандивно, але ж це ж правда. Вірменії тоді допомогли всі союзні республіки. Тодішній Голова уряду СРСР Микола Рижков скасував візовий режим, і на допомогу вірменам приїхали громадяни Франції, США і навіть Ізраїлю, з яким у нас не було дипломатичних відносин. У фільмі показана французька фотокореспондентка, яка в якийсь момент відмовляється виконувати свою роботу, вона більше не може фіксувати горе і намагається знищити плівку ... Біда тоді об'єднала всіх. А сьогодні таке було б можливо?

Кадр з фільму «Спітак»

При всьому драматизмі перерахованих епізодів зняті вони досить стримано, глядачі не маніпулюють, не намагаються вичавити сльозу. Навіть музика, яку, до речі, написала світова знаменитість Серж Танкян, не тисне. Режисер попросив не використовувати композитора вірменський дудук, тому що цей інструмент має енергетику, здатної затьмарити все, що відбувається на екрані. В результаті Танкян написав музику, яка народжується з «природного тиші».

У якийсь момент фільм втрачає реалістичність оповіді і піднімається на екзистенціальний рівень. Дочка Гора, що залишилася під завалами, сприймає все, що відбувається як гру, вона уявляє себе кроликом, який намагається вилізти з нори. Це самі пронизливі і красиві епізоди фільму. Безумовно, вони відсилають до картинам «Життя прекрасне» Роберто Беніньї, «Лабіринти фавна» Бенісси дель Торо, книзі «Аліса в Країні чудес», але впізнавання цитат тільки посилює враження: ти розумієш, що дитячу свідомість тільки так і може захиститися в момент трагедії і тільки так може народитися диво.

«Спітак» потрапив до лонг-лист «Оскара-2019» від Вірменії. Як говорить Котт, шансів на отримання нагороди немає. Але фільм вже показується в різних країнах світу і отримує хорошу критику.

Це кіно, звичайно, не з тих, які ви будете переглядати, але побачити хоч раз рекомендую. По-перше, зайвий раз зрозумієте, яку країну ми все втратили, адже вірменське землетрус став ще й страшною метафорою розвалюється СРСР, на уламках якого люди за інерцією ще намагалися вести себе як брати. По-друге, доторкнувшись до цього болю, можна яскравіше усвідомити своє щастя: бути живим, здоровим, спілкуватися з рідними і близькими, мати будинок - це, правда, дуже багато.

Трейлер фільму «Спітак»

Дивіться фільм «Спітак» в кіно з 29 листопада.

"Робін Гуд. Початок »,« Суспірія »,« Провідник »і інші кіноновинки тижні